Întâlnire Biden - Xi Jinping față în față. Primele declarații ale celor doi șefi de stat VIDEO VIDEO

Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 12:56
5738 citiri
Întâlnire Biden - Xi Jinping față în față. Primele declarații ale celor doi șefi de stat VIDEO VIDEO
Biden se întâlnește cu președintele Chinei FOTO / captură video Twitter Guy Elster

Preşedinţii american Joe Biden şi chinez Xi Jinping au dat mâna, luni, în prima lor întâlnire în persoană de când americanul s-a instalat la Casa Albă, în urmă cu aproape doi ani, în marja summitului G20, pe Insula Bali, în Indonezia, relatează CNN.

Cei doi preşedinţi s-au salutat strângându-şi mîinile îndelung, ferm, zâmbind amândoi, cu steaguri americane şi chineze în fundal.

Ei au zâmbit ziariştilor, iar Xi Jinping i-a spus lui Joe Biden ”îmi pare bine să vă văd”.

Ei s-au aşezat apoi la masă, împreună cu oficiali din delegaţiile lor.

Nici Biden şi nici Xi nu poartă măşti de protecţie, spre deosebire de toţi ceilalţi oficiali din sală.

”Mă angajez să menţin linii de comunicare deschise între noi, personal şi între guvernele noastre, la toate nivelurile, pentru că ţările noastre au atât de multe, încât avem oportunitatea să le gestioneze”, a declarat Biden în deschiderea întâlnirii.

”Ca lideri ai naţiunilor noastre, consider că împărtăşesc responsabilitatea de a arăta că China şi Statele Unite îşi pot gestiona diferenţele, pot împiedica ca concurenţa să se apropie să devină conflict şi pot găsi căi de cooperare în probleme globale şi urgente care necesită cooperarea noastră reciprocă”, a adăugat el.

Xi Jinping a declarat, la rândul său, că lumnea acordă atenţie acestei întâlniri cu ologul său american.

”În prezent, relaţia Chinei cu Statele Unite se află într-o asemenea situaţie încât tuturor ne pasă mult de ea, pentru că asta nu este în interesul ţărilor şi popoarelor noastre şi nu este ceea ce aşteaptă comunitatea internaţională de la noi”, a declarat el.

”Ca lideri ai primelor două ţări, trebuie să trasăm cursul potrivit al relaţiei Statelor Unite cu China. Trebuie să găsim direcţia potrivită a relaţiei bilaterale care să o facă avanseze şi să o ridice”, a continuat el.

”Lumea se aşteaptă ca China şi Statele Unite să-şi gestioneze corect relaţia. Întâlnirea noastră a atras atenţia lumii, aşa că trebuie să cooperăm cu toate ţările pentru a aduce mai multă speranţă păcii în lume, mai multă încredere stabilităţii şi un elan mai puternic dezvoltării comune”, a declarat el.

Xi Jinping s-a declarat pregătit de un dialog ”transparent şi profund” cu Joe Biden în probleme de importanţă strategică în relaţiile Chinei cu Statele Unite şi în problemele majore regionale şi globale.

Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Preşedintele chinez Xi Jinping a primit miercuri la Beijing reprezentanţi americani ai lumii de afaceri, a informat presa de stat, într-un moment în care China curtează investitorii străini...
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Wes Moore, guvernatorul din Maryland a oferit detalii privind planul său de a îndepărta resturile după ce o navă cargo a lovit un pod important din Baltimore, ducând la moartea a şase...
#Biden, #SUA, #Xi Jinping, #China, #prima intalnire, #intalnire, #summit G20, #Indonezia, #declaratii , #SUA