Reteta succesului canadian: Cum a fost transformata Bianca Andreescu intr-o campioana

Marti, 10 Septembrie 2019, ora 08:01
17181 citiri
Reteta succesului canadian: Cum a fost transformata Bianca Andreescu intr-o campioana
Foto: usopen.org

Succesul Biancai Andreescu din finala de la US Open este rodul unui program pe care canadienii l-au pus in aplicare in ultimii ani.

Bianca a aparut practic de nicaieri in acest an si a ajuns pe culmile tenisului feminin, dar in spatele succesului se ascunde un program bine pus la punct de Federatia de Tenis din Canada.

"Fara sprijinul Tennis Canada n-as fi ajuns niciodata aici", a marturisit Bianca dupa victoria de la US Open.

La ce se refera sportiva in varsta de 19 ani? Forul canadian a demarat in 2006 un amplu program care isi propunea sa creeze campioni pe banda rulanta.

Intr-o tara fara mare traditie in tenis, Michel Downey, cel care a devenit presedintele Tennis Canada in 2004, a pus roadele unui program fara precedent.

La acel moment, Tennis Canada avea un buget de 2 milioane de dolari pe an, iar rezultatele erau modeste. Federatia avea un singur antrenor, pe Sylvain Bruneau, cel care astazi o pregateste pe Bianca Andreescu.

In 2006 s-a decis astfel ca Tennis Canada are nevoie urgenta de un centru national la Montreal. Oficialii Federatiei de Tenis s-au luat atunci la cearta intrucat unii considerau ca decizia nu este tocmai potrivita, avand in vedere ca vremea nu este buna pe tot parcursul anului. S-a propus varianta unui centru in SUA, in Florida, dar Downey a insistat ca acesta sa fie construit la Montreal.

Guvernul canadian a fost de acord cu planul Tennis Canada si a marit bugetul la 10 milioane de dolari pe an. Pe langa centrul de la Montreal s-au mai construit si alte centre regionale la Toronto, Vancouver si Caglary, iar in viitor va fi inaugurat unul si in Halifax.

Canadienii rezolvasera problema bugetului si a centrelor de pregatire, dar marea dilema a fost gasirea unor antrenori de renume care sa conceapa o strategie pentru cresterea tinerilor sportivi.

La acel moment niciun antrenor canadian nu se remarcase prin rezultate pe plan international, astfel ca s-a mers pe o varianta externa.

Desi au fost voci care au criticat aceasta decizie, presedintele Tennis Canada si-a continuat planul si l-a angajat pe Bob Brett, cel care il antrenase in trecut pe Boris Becker. El a creat astfel un program pentru jucatorii sub 12 ani.

Canadienii nu s-au oprit insa aici si au mai adus un antrenor de renume, pe francezul Louis Borfiga, cel care l-a slefuit pe Gael Monfils. Borfiga este in acest moment coordonatorul tehnic al Tennis Canada, in timp ce Brett a parasit federatia.

Cu infrastructura pusa la punct, cu bugetul asigurat si cu antrenori de calibru, canadienii au inceput astfel sa inceapa cautarile tinerilor talentati in intreaga tara.

Printre acestia s-a aflat si Bianca Andreescu. Tennis Canada a remarcat din start calitatile sportivei, insa aceasta nu a dorit sa se mute la Montreal, ci a preferat sa ramana la Toronto, alaturi de parinti.

Din dorinta de a nu pierde cel mai mare talent al tarii, Tennis Canada a schimbat planurile si a creat un program special in jurul Biancai la Toronto. Au fost angajati mai multi antrenori internationali, in timp ce cei canadieni au fost specializati.

Prin intrarea in acest program, Bianca a scapat de cea mai mare grija a tinerilor tenismeni: gasirea fondurilor. Tennis Canada i-a asigurat inca de la inceput sumele necesare pentru echipament, medicamentatie, staff si deplasari. Astfel, Bianca a avut o singura grija: sa joace tenis cat mai bine.

Avand linistea financiara, Bianca s-a putut concentra asupra sportului si rezultatele nu au intarziat sa apara. In 2016, pe cand avea doar 16 ani, a castigat Orange Bowl, cel mai tare turneu dedicat tinerilor din intreaga lume. Apoi a avut rezultate bune la junioare, insa si multe probleme cu accidentarile.

In tot acest timp a fost sprijinita de Tennis Canada, care a continuat sa-i asigure fondurile pentru recuperare si restul pregatirii.

Bianca Andreescu este insa doar un exemplu din acest proiect. Milos Raonici, Felix Auger-Aliassime si Denis Shapovalov au beneficiat si ei de acest sprijin si au avut rezultate foarte bune in circuitul masculin.

In incercarea de a intoarce tot sprijinul primit, Bianca Andreescu si Felix Auger-Aliassime au incercat sa gaseasca o modalitate pentru a strange o suma de bani pe care sa o ofere Tennis Canada.

Asa s-a ajuns la o campanie pe social media prin care cei doi jucatori si-au propus sa stranga o suma de bani. Tennis Canada spera ca va aduna 20 de mii de dolari, dar suma a ajuns in cele din urma la 220 de mii de dolari. Din acesti bani, 50 de mii de dolari au fost asigurati de Bianca si Felix.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Bianca Andreescu US Open , #stiri Bianca Andreescu