S-a terminat procesul de plagiat al lui Jay Z - Ce-a decis instanta

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 14:52
5316 citiri
S-a terminat procesul de plagiat al lui Jay Z - Ce-a decis instanta
Foto: Instagram/Jay Z

O judecatoare americana l-a declarat miercuri nevinovat pe rapperul Jay Z, acuzat de plagiat in cazul piesei "Big Pimpin" de mostenitorul unui compozitor egiptean.

Dupa o saptamana de audieri, judecatoarea federala Christina Snyder a respins actiunea urmasului compozitorului egiptean Baligh Hamdi, relateaza joi 20minutes.ch. Piesa "Big Pimpin'" (1999) figureaza pe albumul "Vol 3... Life and Times of S. Carter" (numele real al lui Jay Z este Shawn Carter) si are o parte orientala cantata la flaut, care se repeta pe tot parcursul melodiei.

Nepotul lui Baligh Hamdi, Osama Fahmy, afirma ca un cantec compus de unchiul sau "Khosara Khosara" a fost folosit in "Big Pimpin" fara ca Jay Z sau producatorul Timbaland sa fi cerut permisiunea in prealabil. Muzica instrumentala fusese compusa in 1957 pentru filmul egiptean "Khosara Khosara" (1960).

Timbaland a recunoscut ca a gasit un CD neidentificat, dar a crezut ca se afla in domeniul public. Anturajul lui Jay Z a incercat sa dezamorseze repede controversa, oferind inca din 2001 circa 100.000 de dolari casei EMI Arabia, care detine drepturile filmului. Suma a fost impartita cu mostenitorii lui Baligh Hamdi, care murise in 1993.

Osama Fahmy a decis, cu toate acestea, sa declanseze un proces impotriva lui Jay Z si a producatorului Timbaland, apreciind ca acordul incheiat in trecut nu are nicio valoare pentru legea egipteana. "Clientul meu este multumit si recunoaste decizia", a spus miercuri avocatul lui Jay Z, Andrew Bart.

Unul dintre avocatii lui Osama Fahmy, Keith Wesley, s-a declarat in schimb nemultumit de "hotararea judecatoarei", impotriva careia are intentia sa faca apel. Un alt avocat al lui Fahmy, Pete Ross, a spus ca Baligh Hamdi era un om decent, care ar fi fost "oripilat" sa afle ca muzica sa a fost combinata cu textul "vulgar" din "Big Pimpin'", cu continut sexual.

Cei mai bogati artisti de hip hop din lume: Cine l-a intrecut pe Jay Z

Pharrell Williams si Robin Thicke au fost condamnati in luna martie, intr-un litigiu asemanator, sa plateasca 7,4 milioane de dolari mostenitorilor legendarului cantaret soul Marvin Gaye. Ei au fost acuzati ca au plagiat pasaje din piesa acestuia, "Got to give it up", in hitul "Blurred lines". Suma a fost redusa cu 2 milioane de dolari la apel.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Jay Z plagiat, #Jay Z proces plagiat, #Jay Z castigat proces plagiat, #Jay Z Big Pimpin , #Jay-Z