Pistol și armă de asalt Beretta, fabricate la o uzină de armament din Transilvania. Când va începe producția

Autor: N.G.
Vineri, 29 Decembrie 2023, ora 03:40
16799 citiri
Pistol și armă de asalt Beretta, fabricate la o uzină de armament din Transilvania. Când va începe producția
Armă de asalt produsă de Beretta FOTO / beretta.com

Uzina Mecanică Cugir, producător important de armament și muniție, va demara în 2024 fabricarea de arme în parteneriat cu celebra companie italiană Beretta. Potrivit unor surse oficiale, documentele ar urma să fie semnate la începutul anului 2024, iar, ulterior, angajați ai societății din România vor merge în stagii în Italia pentru specializare.

Uzina din județul Alba va produce pistolul Beretta de 9 mm, precum și pușca mitralieră de asalt din seria ARX. Uzina Mecanică Cugir va primi, în baza unui memorandum semnat la nivel guvernamental în 2019, tehnologia care va permite producția celor două tipuri de arme.

Inițial, memorandumul stabilea că parteneriatul cu Beretta va fi pus în practică la Uzina Mecanică Plopeni, lucru care nu s-a întâmplat. În august 2023, ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat la Alba Iulia, că vrea să mute proiectul de la Plopeni, unde nu s-a materializat, la Cugir.

La Cugir există o experiență mare în acest domeniu, având în vedere că aici se produc de mulți ani arme de asalt și muniția aferentă.

Uzina Mecanică Plopeni (județul Prahova), filială a Companiei Naționale Romarm, la fel ca Fabrica de Arme și Uzina Mecanică Cugir, urma să fie platforma unde producătorul italian Beretta să construiască arme de asalt, în cadrul unei companii la care statul român să aibă o participație de 80%, iar italienii de 20%.

„Deja este în lucru în minister ideea de a aduce proiectul Beretta la Cugir, pentru că de prea multă vreme am vorbit de el. A început în 2018 sau în 2019 a fost semnat cu Uzina Mecanică de la Plopeni, dar care are un alt specific. Acolo nu se produc arme, nu se produc pistoale, nu se produc puşti, nu se produc puşti de asalt, nu se produc mitraliere.

Şi apoi a ajuns proiectul la Şimian (judeţul Mehedinţi – n.r.), într-o zonă greenfield, unde nu există nimic, şi nici nu s-a construit nimic. Eu cred că firesc este ca acest proiect să ajungă la Cugir. Deja suntem cu acest proiect în interiorul ministerului, partea de avizare internă, de mandat către adunarea generală a acţionarilor de a vedea acest proiect către Cugir, aşa cum este normal”, a declarat, în august, ministrul Economiei Radu Oprea.

Ama de asalt Beretta face parte din seria ARX, fiind vorba despre o armă ambidextră care poate fi folosită cu foarte mare uşurinţă atât de dreptaci cât şi de stângaci. Arma se modifică dintr-o variantă în alta în câteva secunde.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#beretta, #arme cugir, #arma asalt, #Italia Romania , #stiri afaceri