Netanyahu primește o lovitură neașteptată: Aliatul său cel mai puternic îi pune bariera

Marti, 07 Noiembrie 2023, ora 06:06
6654 citiri
Netanyahu primește o lovitură neașteptată: Aliatul său cel mai puternic îi pune bariera
Biden se opune planului lui Netanyahu se a reloca palestinienii din Gaza în Egipt FOTO: Haaretz

Războiul dintre Israel și Hamas trece în a doua lună, dar deznodământul său rămâne imprevizibil, chiar dacă eforturile diplomatice s-au întețit în Orientul Mijlociu. Acum, Benjamin Netanyahu primește o lovitură neașteptată din partea celui mai puternic aliat al său, Joe Biden. În timpul vizitei lui Antony Blinken, secretarul de Stat american, la Ramallah, acesta a precizat că ”Statele Unite se opun relocării palestinienilor din Fâșia Gaza”, așa cum și-ar fi dorit prim-ministrul israelian.

Administrația Biden se opune relocării forțate a palestinienilor din Gaza în Egiptul vecin, a declarat Antony Blinken, președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, când s-a întâlnit cu el duminică, 5 noiembrie 2023, potrivit Jerusalem Post.

Blinken „a afirmat clar că palestinienii nu trebuie să fie strămutați forțat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, după întâlnirea dintre cei doi oficiali.

Planul este pe masa lui Biden: Noua bombă americană ce ar putea îngropa Moscova VIDEO FOTO

Ei au vorbit, de asemenea, despre importanța restabilirii stabilității în Cisiordania și „nevoia de a opri violența extremistă împotriva palestinienilor și de a-i trage la răspundere pe aceștia”, a spus Miller.

Cei doi s-au întâlnit în timpul vizitei lui Blinken în regiune, la aproape o lună de la începutul războiului din Gaza. El s-a întâlnit cu Abbas după ce a purtat discuții cu oficiali israelieni la Tel Aviv și lideri arabi din Iordania în weekend.

În întâlnirile sale cu lideri arabi, cum ar fi regele Abdullah în Iordania sâmbătă, el a încercat să le potolească temerile cu privire la posibilitatea expulzării forțate a palestinienilor din Gaza.

Președintele american Joe Biden i-a transmis același mesaj lui Abdullah când a vorbit cu monarhul marțea trecută. Ei „au convenit că este esențial să se asigure că palestinienii nu sunt strămuți forțat în afara Gaza”, a spus Casa Albă după apel.

Propunere-șoc a unei țări NATO, care ia prin surprindere SUA și aliații săi: Rusia, mișcare neașteptată

Aproximativ 1,4 milioane din cei 2,3 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza și-au părăsit casele în încercarea de a scăpa de bombardamentele IDF sau de exploziile provenite de la lansările eșuate ale rachetelor palestiniene.

Hamas susține că aproape 10.000 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului din 7 octombrie. Israelienii au sugerat că civililor palestinieni din Gaza ar trebui să li se permită temporar să se mute în Egipt pentru siguranța lor până la sfârșitul războiului.

Palestinienii și-au exprimat îngrijorarea că aceasta ar fi o a doua expulzare, asemănătoare cu ceea ce li sa întâmplat în timpul Războiului de Independență al Israelului din 1948, când invadarea țărilor arabe i-a încurajat să fugă în timp ce „împingeau evreii în mare”.

Aproximativ 750.000 de arabi au fugit sau, în unele cazuri, au fost expulzați cu forța din casele lor în timpul războiului, un eveniment pe care palestinienii îl numesc „Nakba” (catastrofa).

Războiul din Gaza a fost aprins de infiltrarea în sudul Israelului a teroriştilor Hamas, care au ucis peste 1.400 de persoane şi au luat ostatici peste 240 de persoane.

Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi, 25 aprilie, poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp ce operaţiunea...
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au dat foc luni unei mese, simbol al cinei tradiţionale de Seder care marchează începutul Paştelui evreiesc, în faţa domiciliului prim-ministrului israelian Benjamin...
#Benjamin Netanyahu, #Biden Israel colonizare, #razboi Gaza, #Razboi Israel Gaza, #Joe Biden, #SUA Israel, #plan Israel, #palestinieni Gaza, #Egipt , #Razboi Gaza