Criza din Gaza se adâncește. Netanyahu refuză oferta Hamas pentru eliberarea ostaticilor: „Resping categoric termenii monștrilor Hamas”

Luni, 22 Ianuarie 2024, ora 08:25
2923 citiri
Criza din Gaza se adâncește. Netanyahu refuză oferta Hamas pentru eliberarea ostaticilor: „Resping categoric termenii monștrilor Hamas”
Ministrul israelina al Apărării Yov Gallant și premierul Nentanyahu in cabinetul de război/ FOTO: Times of Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins duminică ceea ce Hamas spune că ar fi condiţii pentru a pune capăt războiului şi a elibera ostaticii, care ar include retragerea completă a Israelului din Fâşia Gaza, unde Hamas ar urma să guverneze în continuare, relatează Reuters.

„În schimbul eliberării ostaticilor noştri, Hamas cere încetarea războiului, retragerea forţelor noastre din Gaza, eliberarea tuturor criminalilor şi violatorilor", a declarat Netanyahu într-un comunicat. "Şi să lăsăm Hamas neatins", a adăugat Netanyahu. „Resping categoric termenii de predare a monştrilor din Hamas", a anunţat Netanyahu.

În timp ce avioanele israeliene au reluat bombardamentele asupra oraşului Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza, un oficial de rang înalt al Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat pentru Reuters că refuzul liderului israelian de a pune capăt ofensivei militare din Gaza "înseamnă că nu există nicio şansă pentru întoarcerea prizonierilor (israelieni)".

În cadrul unui acord negociat la sfârşitul lunii noiembrie de Statele Unite, Qatar şi Egipt, peste 100 dintre cei aproximativ 240 de ostatici luaţi prizonieri în Gaza în timpul atacului Hamas din 7 octombrie au fost eliberaţi în schimbul a 240 de palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene. De atunci, Netanyahu s-a confruntat cu presiuni tot mai mari pentru a asigura eliberarea celor 136 de ostatici care au rămas în captivitate.

Forumul Familiilor Ostacilor şi Persoanelor Dispărute a cerut într-un comunicat ca Netanyahu "să declare clar că (Israelul) nu va abandona civilii, soldaţii şi alte persoane răpite în atacul din octombrie".

„Trebuie să avansăm cu acordul acum", a cerut acesta. „Dacă premierul decide să sacrifice ostaticii, ar trebui să dea dovadă de leadership şi să împărtăşească în mod onest poziţia sa cu publicul israelian", a punctat organizaţia.

Şi rudele ostaticilor, la un protest organizat în faţa reşedinţei lui Netanyahu, au cerut acţiune. „Avem nevoie ca guvernul să rezolve acum problema pe care au creat-o şi să îi aducă imediat acasă pe aceşti ostatici", a declarat Jon Polin, tatăl lui Hersh Goldberg-Polin.

NETANYAHU REFUZĂ CU OBSTINENŢĂ UN STAT PALESTINIAN

Netanyahu a adoptat, de asemenea, o poziţie mai fermă decât înainte în ceea ce priveşte problema statului palestinian. „Nu voi face niciun compromis în ceea ce priveşte controlul deplin al securităţii israeliene asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan", a declarat el.

Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri că a vorbit cu Netanyahu despre posibile soluţii pentru crearea unui stat palestinian independent, sugerând că o cale ar putea implica un guvern nemilitarizat.

Netanyahu a părut sâmbătă să respingă remarcile lui Biden privind crearea unui stat palestinian după încheierea războiului împotriva Hamas în Gaza. Cei doi nu sunt de acord cu privire la faptul că palestinienii ar trebui să aibă un stat, o soluţie pe care Biden a susţinut-o pentru a obţine pacea pe termen lung.

În declaraţia de duminică, Netanyahu a repetat că va insista asupra "controlului deplin al securităţii israeliene asupra întregului teritoriu la vest de Iordan". Netanyahu a mai declarat că a rezistat cu fermitate "presiunilor internaţionale şi interne" pentru a schimba această poziţie şi că va continua să facă acest lucru. "Insistenţa mea este ceea ce a împiedicat ani de zile înfiinţarea unui stat palestinian care ar fi reprezentat un pericol existenţial pentru Israel", a spus el.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
#Benjamin Netanyahu, #Israel, #razboi, #Gaza , #Israel Fasia Gaza