Regimul lui Lukașenko a executat în secret un bărbat care reclamase la ONU torturile din detenție

Joi, 10 Martie 2022, ora 18:55 3864 citiri
Belarusul este singurul stat din Europa în care se mai aplică pedeapsa cu moartea FOTO Pixabay

Comitetul drepturilor omului din cadrul ONU a criticat Belarus joi, 10 martie, după ce a executat în secret un bărbat condamnat la moarte. Acesta reclamase torturile suferite în detenţie, iar plângerea sa era în curs de examinare, potrivit AFP.

Comitetul format din 18 experţi independenţi solicitase explicit regimului de la Minsk, condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, să amâne execuţia lui Viktor Pavlov, condamnat pentru omor şi furt.

Familia condamnatului a fost recent informată de un tribunal local că pedeapsa capitală a fost aplicată, însă nu a primit niciun detaliu privind data sau locul execuţiei.

Belarusul este singurul stat din Europa în care se mai aplică pedeapsa cu moartea.

Pavlov a fost al 15-lea condamnat la moarte executat în Belarus din 2010 până în prezent. El a recunoscut în scris faptele de care era acuzat, chiar în ziua în care a fost arestat şi fără a beneficia de asistenţă juridică. Apelul i-a fost respins.

Ulterior, el a susţinut că a fost torturat în închisoare, iar ancheta Comitetului drepturilor omului din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite în acest caz era în curs de desfăşurare.

Comitetul supraveghează respectarea de către state a angajamentelor asumate privind drepturile omului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News