Contractul original semnat cu Bechtel va aparea daca se sesizeaza DNA - Avocat

Vineri, 02 August 2013, ora 17:31
3233 citiri
Contractul original semnat cu Bechtel va aparea daca se sesizeaza DNA - Avocat
Foto: stireazilei.ro

Avocatul Iulian Urban, fost senator PDL, spune ca nu poate fi reziliat un contract de tipul Bechtel fara a avea in fata contractul original si este de parere ca acesta va aparea "miraculos" mai ales daca DNA sau DLAF se vor implica.

Declaratiile au fost facute pentru Ziare.com in contextul in care ministrul Dan Sova a declarat recent ca originalul contractului semnat de Ministerul Transporturilor cu Bechtel in 2003 s-a "ratacit", cu toate ca la finalul lunii mai acelasi ministru anunta rezilierea lui.

Intrebat cum a fost posibil, din punct de vedere legal, sa se rezilieze un contract de tipul Bechtel in lipsa orginalului, Iulian Urban a replicat: "Acest lucru trebuie sa il explice ei".

"Rezilierea unui contract nu o poti face daca nu te uiti pe forma initiala, ca sa intelegi actele aditionale care au fost facute ulterior. Cum sa faci o reziliere de contract fara original? Poti sa te trezesti ca erau niste clauze in contractul initial care ar putea sa se intoarca impotriva ta.

Parerea mea este ca acest contract initial exista, dar el nu este scos pentru ca a fost semnat stim cu totii cand ( in perioada guvernului Adrian Nastase - n.red.) si in momentul de fata ar crea un anumit disconfort, astfel incat se prefera aceasta explicatie care tine doar in Romania. Nici prin Africa Centrala nu ar tine asa ceva: 'Am pierdut contractul, dar l-am reziliat'. Nu, e clar o chestiune politica", a declarat Iulian Urban.

Dan Sova: Contractul original semnat cu Bechtel este de negasit (Video)

Boagiu il transmite lui Sova locul exact in care se afla contractul cu Bechtel: Pur si simplu incompetent

Pe de alta parte, Iulian Urban se intreaba de ce nu s-a ocupat de contractul cu Bechtel colega sa de partid Anca Boagiu, ministru al Transporturilor in guvernul Boc.

"Acum fara niciun fel de suparare, vad ca Anca Boagiu spune ca originalul e la etajul 2 camera 58. Nu inteleg de ce nu l-a desecretizat dansa cand era ministru, pentru ca nu avea nimic de pierdut. Bine, exista argumentul 'Ne dadeau in judecata etc', dar pe de alta parte, daca se stia ca este atat de pagubos pentru economia nationala, trebuia desecretizat si trimis pachet, frumos, la DLAF si la DNA, sa se uite si ei pe el. Si atunci probabil ca exista posibilitatea sa recuperam si ceva din pierderile generate statului roman de acest contract.

Din punctul meu de vedere, afacerea aceasta, de la momentul semnarii contractului, in 2003, pana in anul 2013, cand a fost reziliat, o sa ramana etern invaluit in mister si ceata, daca nu se va sesiza cineva la DNA", a declarat avocatul.

Intrebat cum e posibil sa se "rataceasca" un asemenea contract, Iulian Urban a raspuns: "Nu ai cum, e un contract public. Daca il 'ratacesti', este chiar infractiune, si cineva trebuie sa plateasca".

"In mod evident, originalul va aparea, fie de la noi, fie de la partea americana, in conditiile in care se va deschide o ancheta oficiala in cadrul unei investigatii penale, ancheta care va putea fi initiata doar de catre DNA sau de DLAF. Atunci o sa vedeti ca vor aparea si contractul original, in mod miraculos si salvator", a completat acesta.

Tinand cont insa ca procurorii DNA nu s-au implicat timp de zece ani, este greu de presupus ca o vor face acum.

"Depinde", a replicat avocatul Iulian Urban. "Sunt si niste chestiuni legate de prescriptie, dar pe de alta parte sunt foarte multi subcontractori romani care, la fel cum se intampla acum la ALPINE, nu si-au recuperat niciodata banii de la firma americana. Mereu li se invoca faptul ca nu au fost platiti de statul roman sau alte lucruri de acest gen.

Sunt foarte multe astfel de firme in Romania si unele dintre ele s-ar putea sa spuna la un moment dat 'Vreau sa sesizez DNA sa imi spuna si mie ce s-a intamplat acolo, pentru ca eu am ramas cu banii neluati'", s-a aratat acesta increzator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Urban contract Bechtel, #reziliere contract Bechtel, #Sova contract Bechtel ratacit, #contract Bechtel desecretizat , #Minsterul Transporturilor