Contractul cu Bechtel a fost reziliat - Romania trebuie sa plateasca 37 milioane euro

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 23:59
6030 citiri
Contractul cu Bechtel a fost reziliat - Romania trebuie sa plateasca 37 milioane euro
Foto: Realitatea Tv

Contractul cu Bechtel pentru autostrada Transilvania a fost reziliat, a anuntat, miercuri seara, ministrul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Dan Sova.

"Contractul cu Bechtel a fost reziliat. Negocierile s-au incheiat in aceasta seara (miercuri seara - n.red.). Romania trebuie sa plateasca 37,2 milioane de euro pentru rezilierea contractului, cu tot cu TVA", a declarat Dan Sova, la Realitatea Tv.

Potrivit lui Sova, Corpul de Control al premierului va incepe verificarea contractului cu Bechtel, iar dupa finalizarea formalitatilor de reziliere, acesta va fi desecretizat.

Ponta insista pe rezilierea contractului cu Bechtel si acuza "prostia" de la Transporturi (Video)

Ministrul a dat asigurari ca Autostrada Transilvania va fi finalizata, chiar daca contractul cu Bechtel a fost reziliat.

"Acesta este un drum pe care l-am discutat cu premierul Ponta in trei pasi: primul era sa incercam rezilierea, al doilea pas este sa incepem concesiunea autostrazii, iar al treilea este sa realizam aceasta autostrada. L-am reusit pe primul. In al doilea pas vom incepe discutiile cu toti reprezentantii autoritatilor locale si centrale, sa se implice toata lumea, si vom incepe sa promovam proceduri de dialog competitiv si pentru Autostrada Transilvania.

Nu va fi un lucru usor, nu va dau termene, va spun doar ca tot ce vom face va fi transparent. Sper sa avem norocul sa convingem si sa reusim sa trezim interesul investitorilor pentru a face aceasta autostrada", a declarat Dan Sova.

Initial, rezilierea contractului cu Bechtel ar fi trebuit sa aiba loc luni, dar a fost amanata.

Rezilierea contractului cu Bechtel, amanata - Sova nu stie cati bani sa le dea americanilor (Video)

Dan Sova a declarat luni ca intarzierea are loc din cauza faptului ca, deocamdata, nu se cunoaste exact valoarea despagubirilor pe care Bechtel trebuie sa le primeasca. Saptamana trecuta, Dan Sova anuntase ca suma este stabilita si luni va avea loc rezilierea contractului. Atunci, el declarase ca mai sunt de discutat "mici amanunte, nu esentiale".

Cum a ajuns Bechtel in Romania

Proiectul pentru construirea autostrazii Transilvania a inceput in 2004, cu traseul Brasov - Bors, contractul valorand 2,2 miliarde de euro. Lucrarile s-au intrerupt, insa, la jumatatea anului 2005, cand s-a inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta.

Din totalul de 415 kilometri pe care trebuia sa-i construiasca Bechtel, s-au facut doar 52, intre Turda si Campia Turzii, compania renuntand la tronsonul dintre Targu Mures si Brasov.

Pentru cei 52 de kilometri, statul roman a platit nu mai putin de 1,4 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#contract Bechtel reziliat, #Bechtel contract Romania , #Romania