Cazul Bechtel miroase a bataie de joc (Opinii)

Vineri, 31 Mai 2013, ora 08:08
4412 citiri
Cazul Bechtel miroase a bataie de joc (Opinii)
Foto: Realitatea

Spatiul nostru public a devenit neincapator pentru revarsarea de incompetenta, lipsa de expertiza, valul de indolenta si iresponsabilitate, degajarea uluitoare de ineptie si nivelul de infractionalitate care nu trezesc suspiciuni niciunuia din vitejii procurori ai DNA, nici Curtii de Conturi, nici inspectorilor financiari sau serviciilor secrete.

A se observa ca toate cele de mai sus au ca sursa incheierea contractului cu firma americana Bechtel si derularea sa pe parcursul a aproape 10 ani.

Aceasta afacere paguboasa pentru statul roman ne arata nivelul la care se afla administratia romaneasca, unul atat de jos si rusinos, incat se vede cu claritate ca inapoierea noastra culturala si economica nu este vorba goala, ca amatorismul, nepriceperea conducatorilor constituie principalele cauze ale saraciei noastre endemice. Cum sa nu infloreasca smecheria, hotia si coruptia pe un asemenea fond?

De ce la altii Bechtel a facut treaba buna si la noi nu?

Pana in 2004, firma Bechtel a inregistrat succese notabile in Albania si Croatia, dar in Romania s-a impotmolit indata dupa debut: in 2005, presedintele Traian Basescu si-a manifestat suspiciunea ca au fost date comisioane membrilor Guvernului Nastase, motiv pentru care ministrul Gh. Dobre a intrerupt lucrarile aproape doi ani.

Dupa care au inceput scandalurile legate de schimbarea de traseu si de recompensele banesti pentru terenurile sacrificate, unul din numeroasele motive pentru care Romania nu poate construi cai de comunicatie.

Discutii despre contract au aparut in presa inca inainte de a fi incheiat de catre Guvernul Nastase: Opozitia suspecta un act de compensatie pentru gestul SUA de a ne primi in NATO. Nimeni nu a negat cu tarie informatia, la fel cum niciun ministru al Guvernului Tariceanu nu a negat ca in desfasurarea lucrarilor factorul politic n-ar fi incercat sa-si impuna anumite conditii.

S-au evaporat banii de autostrada

Asa s-a ajuns ca doar 55 km de autostrada sa coste 1,6 miliarde euro, cu 400 milioane mai putin decat ar fi costat toti cei 415 km ai lucrarii. Or in acest caz situatia a devenit frustranta: Romania a pierdut si banii si autostrada, iar cei ce au gresit trebuie sa dea seama in fata statului roman, daca acesta mai exista, si a legii, daca in Romania mai respecta cineva legile. Romanesti, americane sau internationale.

Cei ce au incheiat contractul au fost foarte grijulii sa introduca fel de fel de clauze in favoarea firmei americane, care, pentru a incasa banii, trebuia doar sa astepte. Ceea ce s-a si intamplat. Insa la un contract de o asemenea amploare, pe atatia amar de bani, au fost niste responsabili, din partea guvernului, a ministerului de profil, a finantelor statului si a serviciilor secrete. Nu stiu ca pana acum sa fi fost tras cineva la raspundere.

In ceea ce priveste partea romana, nu s-a prevazut nici macar existenta lucrului facut in schimbul caruia sa se poata face plata. In calitate de contribuabili, avem dreptul sa ne intrebam daca acest contract s-a facut cu buna intentie ori e vorba de inselarea statului.

Cate Bechtel-uri mai sunt?

Din pacate, cazul Bechtel nu este unul singular. Alte miliarde si miliarde de euro s-au paraduit in industriile noastre falimentate cu buna stiinta, in minerit si silvicultura, in agricultura si transporturi, prin achizitii de mii de ori peste pretul de cost, prin intretinerea unor scheme de personal matusalemice si a unor salarii de zeci de mii de euro. Pe luna.

Nimeni n-a raspuns pentru astfel de hotii, nici pentru jafurile de la celebra Bancorex si alte banci, toate decontate de contribuabilul roman, nici pentru sutele de milioane cheltuite de CFR. De cazul Nicolaiciuc nu se mai aude nimic. Asa cum nu se aude de atatea si atatea devalizari ale banului public date la iveala zilnic de presa. Ceea ce inseamna ca furtul a devenit regula, nu exceptia.

Cine raspunde?

Pana si rezilierea contractului cu Bechtel mai costa statul roman aproape 38 milioane de euro. Iar generalizarea perceptiilor de mai sus ne va duce la disperare. Bataie de joc de banul public. In conditiile in care lista medicamentelor compensate se tot scurteaza, serviciile medicale care trebuie platite de fiecare contribuabil fiind tot mai multe si mai scumpe, bani pentru educatie nu se gasesc niciodata, iar taxele se tot inmultesc.

Oare nu din disperare cad guvernele?

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Bechtel contract reziliat, #Autostrada Transilvania contract Bechtel, #Bechtel costuri autostrada Transilvania , #autostrada Transilvania