Bechtel - tribut pentru coruptie si prostie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Mai 2013, ora 23:55
7346 citiri
Bechtel - tribut pentru coruptie si prostie (Opinii)
Foto: Monitorul de Cluj (Arhiva)

Eu nu ma mir neaparat ca Dan Sova nu a reusit sa rezilieze luni contractul cu Bechtel. Era la limita imposibilului, mai ales ca despagubirile oferite, in jur de 30 de milioane de euro, ar fi fost destul de mici in raport cu prevederile contractului.

Se pare ca Dan Sova a avut ocazia sa se lamureasca, daca nu stia, ce treaba buna poate sa faca firma mamei sale vitrege, cea care a intocmit acest contract extrem de favorabil pentru Bechtel. Daca nu cumva dl. Sova se afla intr-un conflict de interese in aceasta chestiune.

Anca Boagiu a reusit in ultimul sau mandat din 2011 sa rezilieze o parte din acest contract, dar era greu de crezut ca americanii vor abandona usor si ultima reduta.

Ceea ce ii reprosez eu lui Dan Sova nu este atat esecul, cat faptul ca a anuntat cu mare tam-tam aceasta reziliere fara sa fie sigur ca va reusi sa o duca la bun sfarsit. Asta inseamna ca ori este extrem de superficial si a promis inainte de a citi si a negocia sau ca pur si simplu nu se pricepe.

Ca nu se pricepe la infrastructura nu e nicio surpriza. Simpla sa prezenta in fruntea ministerului cu nume nord coreean este un mister al actualei guvernari. Dar, Bechtel fiind o chestiune juridica, dl. Sova ar fi trebuit sa stie ce poate si ce nu poate.

Cert este ca de 9 ani tragem de aceasta autostrada. Contractul a fost semnat in 2003, lucrarile au inceput in 2004, ar fi trebuit sa aiba 416 km, nu are decat 50, construiti la un pret fabulos - 30 de milioane de euro/km.

Multe din lucrarile deja facute si platite au inceput sa se degradeze, altele sunt proaste, fie sub aspectul proiectarii, fie sub cel al realizarii, si trebuie daramate.

Cine e de vina pentru aceasta poveste puturoasa e foarte greu de spus acum pentru ca a devenit un cartof fierbine care se misca rapid intre guvernari, partide si ministri.

Contractul a fost incheiat in timpul guvernarii Nastase, dar hotararea care il aproba nu este semnata de ministrii de atunci ai Justitiei si Finantelor. A fost insa trecut prin Parlament, care l-a spalat.

Si erau multe de spalat, pentru ca principala problema a contractului pare a fi ca a lasat finantarea cu totul pe umerii Guvernului, in locul variantei initiale care punea in sarcina Bechtel sa gaseasca finantare in SUA. Si statul nu numai ca si-a asumat exclusiv finantarea, dar a acceptat si stabilirea unor penalitati uriase pentru lipsa banilor.

Asa se face ca Bechtel a incasat mai mult pentru cat a stat pentru ca Guvernul nu avea bani, decat pentru cat a muncit. Aceste penalitati sufocante au aruncat in aer pretul kilometrului de autostrada.

PSD da vina pe renegocierile ulterioare, din timpul mandatului lui Gheorghe Dobre, cand ar fi fost operate modificari majore de traseu. "Cum am ajuns sa platim pe 100 de km cat am negociat eu pentru toti cei 400 de km. De ce? Stiu foarte bine. Cum au fost schimbate traseele, cum au fost schimbate solutiile tehnice. (...)e si treaba DNA sa se uite cum schimbi tu traseul care costa 250 si e mai lung cu unul care te costa 750 si e mai scurt. Si scoti si Zalaul din circuit. Stau si ma intreb si eu. Scot Zalaul din traseu, intru in mlastina si triplez pretul. ", a explicat Miron Mitrea intr-un interviu pentru Ziare.com.

Exista desigur si varianta conspirationista care spala pe toata lumea: am platit tributul catre Inalta Poarta de la Washington, asta este!

Eu nu cred ca Bechtel e o poveste despre vasalitate, despre licurici mici si mari. Este o poveste despre coruptie si prostie transpartinica, motiv pentru care toate guvernarile au acoperit-o si pentru care nu-i vom da de capat probabil niciodata.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Bechtel contract Autostrada Transilvania, #reziliere contract Bechtel amanata , #autostrada Transilvania