Americanii de la Bechtel nu sunt siguri de reziliere

Joi, 30 Mai 2013, ora 10:51
3667 citiri
Americanii de la Bechtel nu sunt siguri de reziliere
Foto: Digi 24

Dupa ce ministrul Dan Sova a anuntat miercuri seara ca a fost reziliat contractul cu Bechtel, compania americana a negat acest lucru intr-un comunicat, retractat insa la scurt timp de la publicare.

Americanii au sutinut joi dimineata, in comunicatul initial, ca negocierile continua, iar Bechtel nu comenteaza chestiunea rezilierii pana la incheierea oficiala a discutiilor, a informat Digi 24.

Ulterior, reprezentantii companiei au remis Digi 24 un al doilea comunicat prin care l-au anulat pe primul.

Sova, ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, a declarat miercuri seara, pentru un post privat de televiziune, ca a fost reziliat contractul dintre compania americana si Guvernul Romaniei, costurile pentru statul roman ridicandu-se la 37,2 milioane de euro.

Contractul cu Bechtel a fost reziliat - Romania trebuie sa plateasca 37 milioane euro

Departamentul pentru proiecte de infrastructura si investitii straine a transmis Ziare.com, in cursul zilei de joi, un comunicat in care anunta oficial rezilierea contractului.

Ponta: Despagubirile Bechtel vor fi acoperite din buget

Fondurile aferente despagubirilor care trebuie achitate companiei Bechtel la rezilierea contractului de constructie a autostrazii Transilvania vor fi acoperite din buget, in acest an putand fi licitat tronsonul Sebes-Campia Turzii pentru a lega Clujul de autostrada Arad-Sibiu, a spus premierul Ponta, joi, potrivit Mediafax.

"Ministrul Sova a informat, aseara tarziu, referitor la incheierea negocierilor si semnarea acordului, de fapt, de reziliere. Nu e vorba nici de un miliard, cum spunea un fost ministru, nici de 500 de milioane, cum spunea un alt fost ministru, deci inseamna ca am avut ministri cam slabi, care nu prea stiau sa se uite prin contracte.

E vorba de 30 de milioane plus TVA. In acest fel, putem practic - si avem tot traseul liber de orice alte obligatii - putem sa gandim strategia pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere pe toata zona Ardealului. De altfel, chiar in acest an sper sa putem licita segmentul Sebes-Campia Turzii, deci practic sa legam Clujul de autostrada Arad-Sibiu, dupa care putem, fie din fonduri europene, fie in parteneriat public privat, sa continuam vechiul traseu spre Suplacul-de-Barcau si in jos, spre Sighisoara", a declarat Ponta.

Contractul cu Bechtel

Proiectul pentru construirea autostrazii Transilvania a inceput in 2004, cu traseul Brasov - Bors, iar valoarea contractului, semnat de guvernul Nastase in anul 2003, s-a ridicat la 2,2 miliarde de euro.

In 2005, lucrarile au fost intrerupte. La acea data, ministru al Transporturilor, in Guvernul Tariceanu, a fost Gheorghe Dobre din partea PD.

Din totalul de 415 kilometri pe care trebuia sa-i construiasca Bechtel, au fost finalizati 52 de kilometri, intre Turda si Campia Turzii, compania renuntand la tronsonul dintre Targu Mures si Brasov, pentru care statul roman a platit 1,4 miliarde de euro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Bechtel reziliere contract , #autostrada Transilvania
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Cum tov. Sova? Mintiti??? Nu se poate!!! Eu cred ca americanii mint,