"Viitorul Fotbalului Romanesc", proiectul esuat al fotbalistilor "Generatiei de Aur". Detalii din procesul deschis de fratii Becali

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 10:19
10205 citiri
"Viitorul Fotbalului Romanesc", proiectul esuat al fotbalistilor "Generatiei de Aur". Detalii din procesul deschis de fratii Becali
Foto: Hepta (Arhiva)

Intr-un proces inedit deschis la Judecatoria Sectorului 1, fratii Victor si Ioan (Giovani) Becali cer dizolvarea fundatiei "Viitorul Fotbalului Romanesc", infiintata in 1996.

Membri ai acestei asociatii sunt mai multi fosti fotbalisti ai "Generatiei de Aur" a Romaniei: Gica Hagi, Gica Popescu, Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea si Dan Petrescu, dar si alte nume din fotbal, antrenorul Victor Piturca si afaceristul George (Gigi) Becali. Toti acestia sunt parti in acest proces, in calitate de intimati.

Primul termen din acest dosar a fost pe 14 septembrie, dar judecatorii au amanat cazul pe 26 octombrie, conform portalului instantelor.

1996, anul decaderii

In 1996, cand fundatia a fost constituita, toti fotbalistii din acest proces erau in varful carierei fotbalistice. Gica Hagi juca la Barcelona, iar in august 1996 s-a transferat la Galatarsary Istanbul. In acelasi an, Gica Popescu castiga trei cupe cu Barcelona, iar in 1997 s-a transferat si el la Galatarsary Istanbul.

Bogdan Stelea apara portile echipei Steaua Bucuresti, Ilie Dumitrescu inscria pentru echipa engleza West Ham United, iar Dan Petrescu facea cariera la Chelsea. Tot in 1996, Victor Piturca era antrenorul echipei Romaniei U-21, cu care a reusit calificarea la Campionatul European din Romania din 1998.

Tot in 1996, Gigi Becali facea primele transferuri de terenuri cu MApN. Era vorba mai exact de o suprafata de circa 30 de hectare de teren din zona localitatii Voluntari, schimbate cu terenuri din localitatea Stefanestii de Jos. O afacere care s-a terminat, dupa mai multi ani, cu un proces penal.

Totusi, anul 1996 a insemnat rateul "Generatiei de Aur", la Campionatul European. Romania a dat-o in bara atunci, la doar doi ani dupa ce facuse furori la Cupa Mondiala din SUA. Si nu oricum, ci din postura unei nationale care ocupase locul 6 la mondialul american, fiind la cateva minute de calificarea in semifinale.

La Euro 1996, nationala a plecat acasa in genunchi, dupa trei infrangeri: Romania - Franta 0-1, Bulgaria - Romania 1-0 si Romania - Spania 1-2.

Procesul deschis de fratii Becali

Care sunt motivele pentru care Victor si Giovani Becali cer dizolvarea fundatiei? Lipsa de implicare a membrilor fundatiei. Cel putin asta spun cei doi frati.

Detaliile stau in cererea de dizolvare depusa la Judecatoria Sectorului 1.

"Impreuna cu persoanele mentionate in aceasta cerere de chemare in judecata, fosti mari fotbalisti ai Romaniei sau persoane care, la acel moment erau implicate in acest fenomen al fotbalului, am constituit in anul 1996, luna iunie, Fundatia Viitorul Fotbalului Romanesc.

Asa cum rezulta si din Scopul si Obiectivele fundatiei prevazute in statut, la momentul constituirii acesteia, toti membrii fondatori ne-am propus sa contribuim la dezvoltarea fotbalului romanesc prin sprijinirea copiilor si tinerilor talentati pentru a putea face performanta in fotbal.

Chiar daca in luna iunie 1996 ne-am eprimat acordul pentru constituirea acestei fundatii, in perioada urmatoare niciunul dintre noi nu ne-am implicat in dezvoltarea acesteia. Am ales ca fiecare dintre noi sa initiem proiecte personale prin care sa sprijinim sau sa ne implicam in dezvoltarea fotbalului romanesc.

Membrii Consiliului director al fundatiei, conform Actului constitutiv al acesteia, au fost numiti pentruu o perioada de 3 (trei) ani de zile, respectiv de la data constituirii si pana in luna iunie 1999.

Dupa constituire nu a existat nicio activitate a fundatiei in raport de scopul si obiectivele acesteia, nu a existat nicio adunare generala a membrilor fondatori, motiv pentru care nu a fost prelungit mandatul membrilor Consiliului director (de conducere) al acesteia sau sa fie numite alte persoane in Consiliul director.

Drept consecinta, din luna iunie 1999, aceasta fundatie nu mai are organe de conducere, iar niciunul din membrii sai fondatori nu mai sunt interesati sa se implice in activitatea acestei fundatii.

Nici activul patrimonial al fundatiei nu a fost completat, dupa modificarile ulterioare aduse OG 26/2000 (cu privire la asociatii si fundatii- n.red.), fiind in prezent aceleaasi cu cel depus la momentul constituirii fundatiei, respectiv 500.000 lei vechi (50 de lei).

Dorim sa precizam ca neexistand nicio implicare a membrilor fondatori in activitatea fundatiei aceasta nu detine in patrimoniu niciun bun pentru a fi lichidat, situatie ce urmeaza sa fie dovedita cu documente contabile anexate la prezenta cerere.

Fata de motivele prezentate si d eprobele ce urmeaza sa fie administrate, va rugam sa ne admiteti cerrea, sa dispuneti dizolvarea Fundatia Viitorul Fotbalului Romanesc, in temeiul art. 58 si 59, raport la art. 56 din OG 26/2000, actualizata, si sa numiti un lichidator pentru indeplinirea procedurii legale in vederea lichidarii si radierii acesteia din registrul de Asociatii din fundatii (art. 70 alin 3 din OG 26/2000)."

Dan Petrescu face curățenie la CFR Cluj. Vedetele echipei vor fi date afară!
Dan Petrescu face curățenie la CFR Cluj. Vedetele echipei vor fi date afară!
Dan Petrescu va reveni în Gruia, unde vrea să facă curățenie la nivelul lotului. Petrescu își face deja lotul, pentru că Ioan Varga i-a fixat obiectivele printre care și titlul în...
Gigi Becali a luat o decizie în cazul unuia dintre cei mai apreciați jucători
Gigi Becali a luat o decizie în cazul unuia dintre cei mai apreciați jucători
Risto Radunovic este unul dintre jucătorii de bază ai FCSB, având cotă de piață evaluată la 1,4 milioane de euro. Muntenegreanul are contribuții importantă acesta fiind un jucător...
#gheorgeh hagi, #Gica Popescu, #dan petrescu, #Victor Becali, #Gigi Becali, #Ioan Becali , #Victor Becali