Bebelușul românilor arestați în Danemarca ar suferi de ”sindromul copului scuturat”. Ambasador: ”Investigația se află în stadiu incipient”

Sambata, 05 Februarie 2022, ora 21:12 9796 citiri
Părinții bebelușului înainte de nașterea acestuia FOTO: Facebook/ Beni Ciobotaru

Alexandru Grădinar, ambasadorul României la Copenhaga, a declarat sâmbătă, 5 februarie, că bebelușul românilor arestați în Danemarca ar suferi de ”sindromul copilului scuturat”.

Diplomatul român a mai precizat că bebelușul este acum în afara pericolului de moarte, dar primește în continuare îngrijiri medicale, potrivit Digi 24.

El spune că autoritățile române ar putea cere repatrierea minorului pentru a fi încredințat familiei pe linie maternă din România.

„La recomandarea medicilor, autoritățile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanțele care au dus la internarea minorului în spital, iar părinții au fost reținuți pentru o perioadă inițială de patru săptămâni, în centre de detenție diferite, sub suspiciunea de provocare a sindromului bebelușului scuturat.

Investigația în prezent se află în stadiu incipient”, a spus ambasadorul. „Aceasta este suspiciunea, mai multe detalii nu am legat de acest sindrom”, a adăugat diplomatul.

„Ambasada a fost sesizată de acest caz la începutul acestei săptămâni. Am demarat demersuri specifice, am intrat în legătură cu autoritățile daneze competente, iar poliția daneză mi-a transmis că bebelușul a fost internat în stare critică la spitalul din Odense, pe 31 ianuarie. Legat de starea de sănătate pot să vă spun că acum este în afara pericolului de moarte și primește în continuare îngrijiri medicale în spitalul din Odense”, a precizat ambasadorul român.

El a mai spus că autoritățile române din Danemarca sunt în contact permanent cu familia extinsă a Soranei și a lui Ionuț, la fel cu polițistul care se ocupă de caz.

Fratele mamei bebelușului spune că a povestit pe Facebook că la câteva zile după naştere, bebeluşul a început să plângă mult şi nu se odihnea mai deloc. A fost solicitat sprijinul moaşei în mai multe rânduri, de la care tinerii părinți au primit răspunsul că poate fi vorba de colici sau că „aşa mai plâng bebeluşii”.

Autoritățile române vor cere repatrierea copilului.

El a explicat că în Danemarca este o procedură standard, dacă medicii stabilesc un diagnostic ca acesta - hemoragie craniană - pot deschide o anchetă și să sesizeze poliția. "Este o practică standard, sunt legile daneze care prevăd aceste lucruri", a punctat Alexandru Grădinar.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News