BCR: Incertitudinea e mare, dar economia si-ar putea reveni in 2010

Marti, 30 Martie 2010, ora 15:51
1459 citiri
BCR: Incertitudinea e mare, dar economia si-ar putea reveni in 2010

Contractia economica s-a temperat in ultimul trimestru din 2009, iar acelasi lucru s-a intamplat si cu cererea interna.

In acelasi timp, segmentul extern a avut in continuare un impact pozitiv, atenuand ritmul declinului economic in ultima parte a anului, a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), cu ocazia prezentarii Raportului trimestrial macroeconomic "Romania - Intre optimism si pesimism".

Desi nivelul de incertitudine este unul ridicat, economia ar putea reveni in teritoriul pozitiv in 2010 in conditiile reluarii la un nivel mai mult decat moderat a investitiilor in zona privata, mai arata raportul BCR.

"Industria ar putea fi principalul factor de sustinere a cresterii economice in 2010, in special pe partea de cerere externa. Totusi, in ciuda unor semnale de moderare a declinului la finalul anului 2009, cererea interna va cunoaste cel mai probabil o revenire lenta, iar procesul de restructurare a companiilor din sectoarele industriale care depind de acest segment va fi mai pronuntat", considera Lucian Anghel.

BCR sustine ca inflatia ar putea incheia anul 2010 in interiorul intervalul tintit, insa posibilitatea aparitiei unor pusee inflationiste la nivel lunar ar putea pozitiona inflatia la finele acestui an mai degraba in partea superioara a intervalului tintit.

Dobanda de politica monetara poate fi relaxata in continuare, neexistand presiuni din partea cererii interne. Implementarea reformelor in sectorul public conform acordului cu FMI ar putea crea insa presiuni suplimentare asupra cererii interne, iar inflatia s-ar putea incetini chiar mai mult.

"Aprecierea monedei nationale in conditiile in care optimismul investitorilor a crescut constant de la inceputul acestui an a creat spatiu de manevra suplimentar pentru relaxarea politicii monetare avand in vedere ca o intarire mai accentuata a monedei nationale afecteaza competitivitatea exporturilor", a declarat mai Lucian Anghel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#raport BCR economie 2010, #BCR tinta inflatie 2010, #BCR crestere economica investitii , #stiri BCR