BCR: Cresterea economica ar putea fi de sub 1% in 2011

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 22:59
1271 citiri
BCR: Cresterea economica ar putea fi de sub 1% in 2011
Foto: Arhiva

Romania ar putea inregistra o crestere economica mai mica de 1% in acest an, intr-un scenariu pesimist, daca infrastructura tarii nu se va dezvolta substantial, a declarat miercuri presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

"Un scenariu pesimist ar fi ca in infrastructura sa nu existe o crestere substantiala. Cred ca acest lucru ar fi intr-adevar ingrijorator. Am sustinut multi clienti corporate in aceste vremuri dificile si, multi dintre acesti clienti inca se confrunta cu dificultatea de a merge mai departe si de a continua afacerea in mod pozitiv pe piata. Asa ca, si noi si clientii, asteptam ca cererea sa reinvie si sper ca piata va avea o crestere semnificativa", a mentionat Dominic Bruynseels.

Acesta a precizat ca, intr-un scenariu pozitiv, economia va incepe sa se redreseze in a doua jumatate a acestui an.

"Un scenariu pozitiv este ca economia ar incepe sa se redreseze in a doua jumatate a acestui an si ne asteptam sa vedem ca rezultat al acestui lucru o crestere a creditarii, mai ales in a doua jumatate a anului. Pe partea de corporate am vazut deja o crestere si asteptam inca o crestere in continuare.

Daca lucrurile se misca in sens pozitiv, atunci anul viitor cresterea va fi mai substantiala si acesta va fi un scenariu bun, dar cel mai prost scenariu va fi daca lucrurile nu se vor misca nici pana in 2012, dar scenariul nostru de mijloc va fi o crestere de 3% pana la 3,5% si ne asteptam pentru acest an la o crestere de 1-1,5%", a mai spus presedintele executiv al BCR.

Acesta a mentionat ca scenariul de mijloc ar fi unul "corect", cu o crestere economica de 1,5%.

"Asa cum privim lucrurile din perspectiva bancii incepem sa fim rezonabili de optimisti atunci cand privim inainte, chiar daca o facem cu multa prudenta. Aceasta sigur se bazeaza pe faptul ca acest scenariu de mijloc ar fi corect. Sigur ca o crestere pozitiva a PIB-ului poate sa ajunga la 1,5% anul acesta si nu vor fi miscari semnificative nici intern, nici pe piata europeana", a mai spus Dominic Bruynseels.

BCR va propune actionarilor capitalizarea profitului pe anul 2010

Conducerea BCR va recomanda actionarilor sa capitalizeze profitul obtinut de banca in 2010, asa cum a procedat si anul trecut, a declarat miercuri presedintele executiv al bancii, Dominic Bruynseels.

"Din perspectiva profitului foarte mic realizat potrivit RAS, cred ca vom recomanda retentia profitului, la fel ca anul trecut, si cred ca aceasta actiune va fi sustinuta de Banca Nationala", a spus Dominic Bruynseels.

Decizia privind capitalizarea profitului va fi luata de catre actionari, a mentionat oficialul BCR.

Intrebat despre listarea bancii, avind in vedere listarea Fondului Proprietatea, presedintele executiv a reamintit faptul ca lichiditatea Bursei nu este inca foarte mare pentru a sustine un astfel de emitent.

Grupul Banca Comerciala Romana a obtinut in 2010 un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 465 milioane lei (110,2 milioane euro), cu 46,7% mai mic decat in 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#Dominic Bruynseels BCR, #crestere economica Romania, #dezvoltare infrastructura Romania , #stiri BCR
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Stati linistiti. Romanii nu mai dau doua cepe degerate pe previziunile bancherilor hotzomani care vor de fapt sa detrermine fraherii sa se avante la credite... Nici Guvernantii, iEconomistii internationali sau Statistticile nu ghicesc viitorul...