Uniunea bancara, un pas inainte catre o Europa cu doua viteze?

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 08:39
3525 citiri
Uniunea bancara, un pas inainte catre o Europa cu doua viteze?
Foto: trend-online.com

Banca Centrala Europeana (BCE) a devenit institutia care supravegheaza creditorii din zona euro, insa noile sale atributii ar putea duce la impartirea tarilor de pe batranul continent in doua tabere.

Deja o prima separare la nivel european a avut loc cand s-a creat uniunea monetara, insa potentialul unei Europe cu doua viteze incepe sa se concretizeze cu adevarat abia acum, scrie CNBC.

Jean-Claude Piris, unul din "arhitectii" Uniunii Europene, a precizat, in cartea sa, "Viitorul Europei", lansata in 2011, ca tarile mai dezvoltate ar trebui sa isi formeze un "cerc propriu".

Europa a facut primul pas in directia uniunii bancare

Supravegherea celor mai mari banci din zona euro reprezinta primul pas in accentuarea discrepantelor dintre statele dezvoltate si cele de la periferie, noteaza publicatia citata.

Pretentiile impuse de state precum Marea Britanie si Suedia (care nu fac parte din zona euro), dar care au fost acceptate in cadrul negocierilor, ar putea reprezenta o noua dovada ca se naste o Europa cu doua viteze, deoarece pregateste terenul pentru noi discutii intre statele din centrul zonei euro si cele care nu au de gand sa adere la institutiile nou create pentru uniunea monetara.

"Se pare ca Marea Britanie a ajuns la rezultatul pe care il dorea", a mentionat Raoul Ruparel, seful departamentului de studii economice la Open Europe.

"Ambele tabere s-au inteles ca Marea Britanie trebuie sa ramana in UE", a completat acesta.

Guvernele de la Londra si Stockholm par a fi multumite de concesiile castigate in legatura cu conceptul de "dubla majoritate", conform caruia cele 10 state membre UE care sunt in afara zonei euro sa aiba, in continuare, puterea de a influenta reglementarile bancare.

De asemenea, BCE s-a angajat sa nu discrimineze bancile care nu se afla in statele din afara uniunii bancare, in speciale pe cele engleze.

"Ramane de vazut daca acest compormis este suficient de credibil, eficient si cu un sprijin legal puternic, in conditiile in care se stabileste un sistem comun de supraveghere a creditorilor, care ar trebui sa devina o responsabilitate fiscala pentru bancile din zona euro", a comentat Alexandria Carr, de la casa de avocatura Mayer Brown.

Noile propuneri, care reprezinta primul pas catre o uniune bancara, au fost bine primite de liderii europeni, care le-au perceput ca pe un semn de stabilitate a sectorului bancar.

"Bancile nu au legaturi intre ele. Iar daca le lasi sa se descurce singure cu problemele uriase pe care le au, atunci cu siguranta va urma un dezastru, care va afecta intreaga Europa. Insa, odata cu noile prevederi, BCE va avea capacitatea de a interveni mult mai agresiv, ceea ce va fi un lucru bun", a declarat Vicky Pryce, director de management la firma FTI Consulting.

Care vor fi noile atributii ale BCE

Dupa discutii indelungate, ministrii din zona euro au aprobat, joi dimineata, planul privind infiintarea unei autoritati comune de supervizare bancara, cu sediul in Frankfurt.

Ei au stabilit ca lansarea mecanismului prin care Banca Centrala Europeana va supraveghea pana la 200 de banci din zona euro (care au active de cel putin 30 miliarde de euro) sa aiba loc la inceputul anului 2014.

In cadrul noului proiect de integrare financiara, guvernele vor ceda controlul asupra bancilor nationale catre BCE, iar tarile din afara zonei euro vor avea posibilitatea de a controla modul in care banca centrala isi exercita puterile.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#uniune bancara Europa doua viteze, #Europa doua viteze, #aprobare uniune bancara, #uniune bancara zona euro, #supraveghere banci zona euro , #zona euro