Mario Draghi avertizeaza: O tara isi pierde suveranitatea cand gradul de indatorare este prea mare

Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 22:34
3938 citiri
Mario Draghi avertizeaza: O tara isi pierde suveranitatea cand gradul de indatorare este prea mare
Foto: Hepta.ro / Arhiva

Natiunile care au datorii externe prea mari isi pierd suveranitatea, intrand sub controlul unor forte nedemocratice, sustine Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).

"O tara isi pierde suveranitatea cand gradul de indatorare este prea mare", intrucat in acel punct "pietele financiare sunt cele care iau decizii", iar orice decizie politica intra "in atentia pietelor, adica a unor persoane care nu voteaza si sunt in afara procesului democratic de control", a declarat Mario Draghi in Parlamentul European.

"Datoriile tarilor sunt rezultatul deciziilor politice ale guvernelor, iar suveranitatea se pierde din cauza politicilor gresite", a atras atentia presedintele Bancii Centrale Europene.

"Pentru a obtine deplin avantajele monedei euro, sunt necesare aceleasi componente care au facut euro o realitate in anul 1999", a argumentat Mario Draghi, pledand pentru reforme structurale in zona euro si la nivelul intregii Uniuni Europene.

"Pe de o parte, sunt necesare reforme la nivel national pentru promovarea unei convergente economice sustenabile. In toate sistemele monetare, potentialul de crestere economica se poate obtine doar prin eforturile continue pentru reforme. Pe de alta parte, Europa poate face diferenta, sustinand si facilitand aceste eforturi pentru reforme. Comunitatea noastra reprezinta un avantaj competitiv unic si trebuie sa profitam de acest lucru", a explicat Mario Draghi.

"Datorita eforturilor tuturor cetatenilor europeni, zona euro a depasit criza, obtinand rezultate tangibile", respectiv 22 de trimestre consecutive de crestere economica si o rata a somajului la cel mai mic nivel din ultimii zece ani.

Dar in ultimele luni au aparut "date despre rezultate sub asteptari" si "persista incertitudini, in principal legate de factori geopolitici, iar amenintarea protectionismului afecteaza sentimentul economic. Euro a fost conceputa pentru a fi o moneda stabila, de incredere si a garantat stabilitatea preturilor timp de doua decenii. Astazi, in cele 19 tari care fac parte din zona euro sunt 20 de milioane de europeni care au locuri de munca in plus fata de acum 20 de ani. De la crearea euro, rata de participare la forta de munca a trecut de la 59% la 67%, cel mai inalt nivel din istorie", a subliniat presedintele BCE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Mario Draghi BCE, #zona euro avantaje , #Mario Draghi