Bursele europene se cutremura, dupa demisia economistului-sef al BCE

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 21:24
3092 citiri
Bursele europene se cutremura, dupa demisia economistului-sef al BCE
Foto: Reuters

Economistul-sef al Bancii Centrale Europene, Juergen Stark, si-a dat demisia, vineri, plecarea sa provocand un vant de panica in randul burselor europene.

Stark a declarat ca pleaca din cauza unor "motive personale", relateaza The Wall Street Journal.

Reprezentantul Germaniei in Consiliul de Administratie al BCE s-a impotrivit vehement deciziei de reactivare a programului de achizitii de obligatiuni, asa cum a facut-o si guvernatorul bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann. De la reactivarea programului, luna trecuta, BCE a cumparat obligatiuni in valoare de 50 de miliarde de euro.

Insa plecarea lui Stark reprezinta o surpriza, avand in vedere ca mandatul sau expira de abia peste trei ani. In plus, acesta avea o influenta majora asupra politicii ratei dobanzii de politica monetara a BCE.

Demisia survine la mai putin de doua luni pana cand se incheie mandatul presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet. Acesta va fi inlocuit de Mario Draghi, in prezent seful Bancii Nationale a Italiei.

Secretarul de stat din Ministerul german de Finante Joerg Asmussen il va inlocui pe Juergen Stark, membru in consiliul director si cel al guvernatorilor la Banca Centrala Europeana, a declarat, vineri, o sursa apropiata situatiei, pentru Reuters.

Reactia pietelor financiare

Anuntul a provocat un mic cutremur, pe pietele financiare. Euro a scazut, pentru prima data din februarie, sub 1,37 dolari. In jurul orei 13.40 GMT, moneda europeana a scazut la 1,3699 dolari, nivelul sau cel mai scazut de la 23 februarie, iar apoi a revenit la 1,37 dolari.

Bursele europene au reactionat si ele. Indicele DAX 30 a scazut, la Frankfurt, cu 3,3 la suta, CAC-40, la Paris, cu 3 la suta, iar IBEX-35, la Madrid, a scazut cu 3,6 la suta.

Actiunile Societe Generale au scazut cu peste 10%, urmate de Credit Agricole, cu 8,48%, BNP Paribas, cu 7% si Natixis, cu 7,49%. Titlurile companiei de asigurari Axa au pierdut 8,15%.

In Italia, actiunile UniCredit au coborat cu 5,96% si au fost suspendate de la tranzactionare, ca si titlurile Banco Popolare, care au scazut cu 5,07%. Actiunile Intesa Sanpaolo au pierdut 4,6%.

In aceasta ambianta foarte febrila s-a deschis, vineri, in jurul orei 14.00 GMT, summitul G7 de la Marsilia, unde marile puteri vor incerca sa gaseasca un raspuns convingator la criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#demisie economist sef BCE, #Banca Centrala Europeana, #Juergen Stark , #stiri BCE