Economia Germaniei si-a oprit motoarele - Presa internationala

Marti, 16 August 2011, ora 15:45
2360 citiri
Economia Germaniei si-a oprit motoarele - Presa internationala

Germania a luat prin surprindere analistii, anuntand o crestere economica nula in trimestrul al doilea; BCE a facut public nivelul interventiei in pietele titlurilor de stat spaniole si italiene: 22 miliarde de euro, iar China continua sa isi plaseze banii in datoria americana, in ciuda recentei retrogradari a acesteia - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de marti.

Cresterea economica din Germania a scazut aproape de nivelul de stagnare in cel de-al doilea trimestrul al acestui an, afectand astfel perspectivele economice ale intregii zone euro.

Scaderea surprinzatoare a cresterii economice in cea mai mare economie a Europei va spori temerile legate de o incetinire a cresterii la nivel global dar si de o revenire a recesiunii in unele tari - complicand astfel provocarile carora trebuie sa le faca fata decidentii din zona euro, acestia cautand sa inlature efectele crizei debitelor, informeaza Financial Times.

Germania a avut performante economice de invidiat printre economiile occidnetale in primul trimestru al acestui an. Insa statisticile arata ca PIB-ul german a crescut cu doar 0.1 procente in trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru. Cresterea din primul trimestru a fost de asemenea revizuita negativ, pana la 1.3 procente, in scadere fata de nivelul initial de 1.5 procente.

Scaderea economica din Germania a fost anuntata dupa ce si Franta a anuntat un PIB foarte slab in cel de-al doilea trimestru al acestui an - cea de-a doua economie a zonei euro avand o crestere nula in trimestrul al doilea - ceea ce a slabit pietele de actiuni din intreaga Europa.

Intrebarea si temerea analistilor este legata de posibilitatea ca stagnarea din cel de-al doilea trimestru al acestui an din economia germana sa marcheze, de fapt, inceputul finalului "miracolului german", existand riscul ca agitatiile din pietele financiare sa impinga economia inapoi in recesiune. Cu atat mai mult cu cat presiunea creste pe Germania, contribuabilii germani fiind cei care au resimtit cel mai mult interventiile in criza europeana a debitelor.

BCE a intervenit cu 22 miliarde euro in piete

Operatiunea de interventie financiara a Bancii Centrale Europene pentru stabilizarea pietelor titlurilor de stat italiene si spaniole a fost facuta publica, la nivelul detaliilor, luni cand s-a putut constata ca BCE a intervenit in piata cu 22 miliarde de euro.

Confruntandu-se cu riscul ca cea de-a treia si cea de-a patra economie a zonei euro sa fie atrase in criza datoriilor suverane - din cauza cresterii randamentelor solicitate de creditori pentru titlurile de stat - BCE a inceput sa cumpere aceste titluri de stat, asigurand lichiditate in piete si determinand automat scaderea randamentelor, informeaza The Guardian.

Totusi, valoarea interventiei a depasit recordurile anterioare. Informatia a putut risipi temerile analistilor dupa care BCE - care s-a aratat sceptica la inceputul lui august cu privire la cumpararea titlurilor spaniole si italiene - ar avea o interventie cu jumatate de masura. Pe de alta parte, banca centrala va fi nevoita sa mentina programul si in urmatoarele saptamani pentru a inlatura temerile investitorilor.

In timpul crizei datoriilor suverane din zona euro, investitorii percepeau apropierea falimentului pentru statele implicate - Grecia, Irlanda si Portugalia - in momentul in care randamentul la titlurile de stat atingeau nivelul de 7 procente. La momentul interventiei BCE, atat Spania cat si Italia plateau randamente de peste 6 procente.

Titlurile de stat americane, cel mai sigur plasament pentru banii chinezesti

Titlurile de stat americane reprezinta in continuare cel mai sigur plasament pentru banii chinezesti, in ciuda faptului ca ratingul datoriei de stat americane a fost retrogradat de catre S&P iar China s-a aratat foarte critica cu privire la aceasta retrogradare.

"Detinerea titlurilor de stat presupune anumite riscuri dar intr-un moment in care economia globala este foarte volatila iar zona euro are mari dificultati, titlurile de stat americane - desi nu sunt investitia ideala - continua sa fie cea mai buna optiune", a explicat Guo Shuqing, fostul sef al Administratiei de Stat pentru Rezerva Valutara chineza, citat de Reuters.

China isi plaseaza parte din rezerva de stat si in marfuri sau in titluri de capital insa proportia acestei diversificari este foarte mica in comparatie cu volumul plasat in titlurile de stat americane, dat fiind faptul ca nicio alta piata nu este suficient de adanca pentru a putea absorbi nivelul de lichiditati de care dispune China.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#criza zona euro, #criza datorii suverane, #retrogradare SUA, #economie Germania, #scadere Germania , #zona euro