Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum incearca bancile centrale sa previna o noua recesiune

Joi, 11 August 2011, ora 15:07
1785 citiri
Cum incearca bancile centrale sa previna o noua recesiune
Foto: Daylife

In doar 72 de ore de la conferinta grupului celor mai dezvoltate sapte tari, Federal Reserve a promis sa mentina ratele dobanzii aproape de zero pana la mijlocul anului 2013, Banca Centrala Europeana a intervenit in piata obligatiunilor, iar Banca Angliei a sugerat ca este pregatita sa ofere mai mult sprijin financiar, daca va fi nevoie.

In acelasi timp, banca centrala a Japoniei si-a manifestat grijile cu privire la aprecierea yenului, iar Banca Nationala a Elvetiei incearca, la randul sau, sa contracareze efectele cresterii spectaculoase a francului elvetian, demonstrand graba sefilor bancilor centrale de a face orice pentru a-si salva economiile, pe fondul amenintarii unei noi recesiuni, relateaza Bloomberg.

Joi, Banca Nationala a Coreei a mentinut neschimbata rata dobanzii de politica monetara, iar guvernul a tinut o sedinta pentru discutarea scaderilor bursiere din zilele precedente. De altfel, si joi, indicle MSCI Asia Pacific a scazut cu 1,1 la suta.

Intr-o declaratie comuna, ministrii de Finante si bancherii centrali din tarile ce fac parte din G7, care include Statele Unite, Marea Britanie si Germania, au spus ca "vor lua toate masurile necesare pentru a sprijini stabilitatea financiara si cresterea economica, in spiritul unei cooperari apropiate si a increderii".

Saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana a inceput sa cumpere obligatiuni, dupa o pauza de 18 saptamani, concentrandu-se pe cele emise de Italia si Spania, a treia si a patra economie din zona euro.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a declarat ca problemele economiei britanice se intensifica "in fiecare zi", iar oficialii vor majora pachetele de stimuli financiari, daca va fi pusa in pericol cresterea economica.

La randul sau, guvernatorul Bancii Japoniei, Masaaki Shirakawa, a declarat ca ratele de schimb valutar volatile ar putea avea un "impact negativ" asupra economiei, dupa ce a fost nevoit sa aloce 10 trilioane de yeni (130 de miliarde de dolari) la pachetele de stimuli financiari.

De asemenea, oficialii bancii centrale elvetiene au promis, miercuri, ca vor furniza mai multi franci, in incercarea de a pune capat "supraevalurii masive" a monedei.

Presedintele Federal Reserve, Ben S. Bernanke, a declarat ca ar putea lua in considerare o a treia runda de achizitie de obligatiuni, chiar daca primele doua, cu o valoare totala de 2,3 trilioane de dolari, nu au reusit sa asigure cresterea economica, asa cum se spera.

Pe de alta parte, economistul sef la Deutsche Bank, Stefan Schneider, este de parere ca bancherii centrali nu detin un "panaceu". "Este din ce in ce mai putin clar cine ar putea fi capabil sa opreasca aceasta spirala descendenta", a comentat acesta.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Banca Centrala Europeana, #Federal Reserve, #Banca Angliei, #Banca Japoniei, #banci centrale , #zona euro