Colapsul irlandez: Trichet avertizeaza asupra prabusirii economiei europene

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 13:53
3456 citiri
Colapsul irlandez: Trichet avertizeaza asupra prabusirii economiei europene

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, aprecieaza ca situatia "ramane foarte dificila" si ca Europa trebuie sa faca "un salt de calitate" in guvernarea si masurile intreprinse in vremuri de criza.

Jean-Claude Trichet a declarat ca noile strategii europene trebuie sa fie temporare pentru a nu da nastere unei dependente la nivel bancar, asa cum se intampla acum in Irlanda, Portugalia si Grecia, informeaza La Stampa.

De asemenea, presedintele BCE a afirmat ca dobanda ar putea creste, desi previziunile analistilor economici prezinta o stabilitate pana la finele anului 2011. In acest context, Trichet avertizeaza ca masurile ar trebui sa fie supuse unor conditii speciale, destinate reactivarii pietei private.

Irlanda va primi ajutor financiar de 80-90 de miliarde de euro

"Sectorul privat, autoritatile de supraveghere si bugetul ar trebui sa aiba dreptul de stimulente pentru a rezolva problemele majore, cum ar fi slabiciunea finantelor publice si bancile aflate in dificultate", spune seful BCE.

Trichet abordeaza si problemele ce stau la baza guvernarii europene. "Sunt convins pe zi ce trece ca este absolut esential sa se faca un salt de calitate in ceea ce priveste directia de mers a guvernarii europene si a politicilor economice si bugetare", precizeaza Jean-Claude Trichet.

Acum toti ochii se concentreaza pe Dublin, in cazul in care acesta este dispus sa accepte un plan de salvare pentru banci irlandeze, al caror colaps ar putea avea consecinte dezastruoase pentru intreaga zona euro, dar si pentru Regatul Unit, tara cea mai expusa la sistemul bancar din Irlanda.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#criza financiara Irlanda, #colaps financiar Irlanda, #ajutor UE Irlanda , #Jean Claude Trichet