BCE reduce dobanda-cheie la un nou minim istoric - Scad ratele la creditele in euro?

Joi, 02 Mai 2013, ora 17:07
2266 citiri
BCE reduce dobanda-cheie la un nou minim istoric - Scad ratele la creditele in euro?
Foto: eu.greekreporter.com

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa reduca dobanda de politica monetara la 0,5%, reprezentand un nou minim istoric, in timp ce statele din zona euro se lupta cu recesiunea.

Scaderea a fost de 0,25 puncte procentuale, aceasta miscare fiind anticipata de majoritatea analistilor consultati de Bloomberg.

BCE a coborat si rata dobanzii la facilitatea de creditare marginala cu 0,5 puncte procenuale, la 1%, in timp ce rata dobanzii la facilitatea de depozit a ramas neschimbata, la nivelul de 0%.

Dupa ce presedintele institutiei, Mario Draghi, a precizat luna trecuta ca este pregatit sa actioneze ferm daca recesiunea se adanceste, somajul a crescut simtitor, iar increderea in economia zonei euro a scazut.

Insa reducerea dobanzii-cheie "nu va avea un impact semnificativ asupra ratelor interbancare, pe termen scurt", avertizeaza Nick Kounis, economist la ABN Ambro.

"Cu toate acestea, va duce la reducerea costurilor de finantare a bancilor de la periferie, care depind de facilitatile de imprumut ale BCE", a adaugat acesta.

Confruntata cu o economie aflata in dificultate si cu limitele pentru masurile pe care le poate lua pentru sprijinirea acesteia, BCE ar putea lua in calcul si optiuni cum ar fi acordarea de imprumuturi pe termen lung, cumpararea de obligatiuni emise de companii, dar si prezentarea unei prognoze privind evolutia dobanzilor pe termen lung, mai scrie Bloomberg.

Euro s-a apreciat fata de dolarul american dupa anuntul BCE cu 0,2% comparativ cu cotatia de deschidere.

Reducerea dobanzii-cheie a BCE se va resimti la nivelul EURIBOR, rata dobanzii la care se imprumuta reciproc bancile din zona euro, de nivelul caruia depind si ratele platite de cei care au credite in euro, inclusiv la bancile din Romania. Teoretic, ei ar trebui sa resimta o mica diminuare a ratei lunare.

Tot joi, Banca Nationala a Romaniei a decis sa mentina neschimbata dobanda-cheie la nivelul de 5,25%, insa a modificat dobanzile la facilitatile de depozit si credit.

Deciziile BNR de azi: dobanda-cheie si facilitatile de depozit si credit

"In vederea temperarii volatilitatii dobanzilor pe piata monetara si bancara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale.

Astfel, incepand din data de 3 mai 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8,25 la suta pe an de la 9,25 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25 la suta pe an fata de 1,25 la suta", se arata in comunicatul BNR.

Reducerea acestor rate inseamna dobanzi mai mici pentru bancile care se imprumuta sau isi plaseaza un depozit la BNR, cu scadenta de o zi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#BCE scadere dobanda cheie, #BCE dobanda cheie, #BCE dobanda politica monetara, #scadere rate credite euro, #rate credite euro , #politica monetara