BCE lasa neschimbata dobanda cheie, de teama Greciei

Joi, 09 Februarie 2012, ora 16:37
987 citiri
BCE lasa neschimbata dobanda cheie, de teama Greciei
Foto: The Telegraph

Banca Centrala Europeana nu a schimbat rata dobanzii de politica monetara, pentru a sprijini si mai mult zona euro, care incearca sa recupereze pierderile realizate in ultimul trimestru.

Desi unii indicatori economici le-au dat sperante liderilor europeni ca uniunea monetara isi va reveni, Grecia inca reprezinta o amenintare pentru stabilitatea blocului, noteaza New York Times.

Multi analisti considera ca BCE va reduce nivelul dobanzii cheie sub 1%, cat este nivelul actual, la mijlocul lunii martie.

Aceasta decizie ar reprezenta un sprijin suplimentar acordat bancilor, care se vor imprumuta mai ieftin, dupa ce BCE a acordat credite in valoare de 489 miliarde de euro pe trei ani institutiilor financiare, miscare ce se va repeta in aceasta luna, cel mai probabil pe 29 februarie, conform The Telegraph.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a precizat ca inflatia din zona euro va fi influentata, in principal, de cresterea preturilor la bunurile de larg consum. Pe termen scurt, avansul va fi de 2%, iar apoi acestea se vor ieftini.

In plus, el a mentionat ca recuperarea economica a blocului monetar va avea loc gradual si ca viitorul este inca incert.

El a refuzat a comenteze daca BCE va cumpara din datoria Greciei, insa a reiterat ideea ca statul elen reprezinta o prioritate pentru aceasta institutie.

"Ar trebui sa ne bazam pe reforme, nu pe finantare", a conchis acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#BCE dobanda cheie, #BCE Mario Draghi , #Mario Draghi