BCE face eforturi pentru stabilizarea crizei europene - Presa internationala

Marti, 09 August 2011, ora 15:23
847 citiri
BCE face eforturi pentru stabilizarea crizei europene - Presa internationala

BCE a inceput interventii in forta pentru calmarea pietelor titlurilor de stat; China critica SUA pentru retrogradare, subliniindu-si astfel dependenta masiva de economia americana, iar in SUA cei mai mari creditori ipotecari au fost retrogradati - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de marti.

Jean Claude Trichet a folosit intreaga capacitate a Bancii Centrale Europene pentru a ridica pietele titlurilor de stat italiene si spaniole. Problema este daca interventia BCE va fi suficient de consistenta si de durabila pentru a preveni extinderea crizei datoriilor suverane.

Cand BCE a cumparat pentru prima data titluri de stat, in mai 2010, miscarea a avut un impact masiv. Dobanzile la titlurile de stat pe 10 ani au scazut considerabil intr-o singura zi. Insa si-au revenit lent, apoi, pana la finalul anului, noteaza Financial Times.

Mai mult, pietele titlurilor de stat spaniole si italiene sunt mult mai mari decat cea greceasca pe care a intervenit BCE anul trecut. Doar piata spaniola este mai mare decat cea greceasca, portugheza si irlandeza, la un loc, avand o valoare de aproximativ 650 de miliarde de euro. Piata italiana este a treia cea mai mare piata din lume - dupa cea japoneza si cea americana - avand o valoare de 1.600 miliarde de euro.

Drept urmare, pentru a misca aceste piete, BCE trebuie sa intervina cu o forta financiara mult mai mare decat in trecut - ceea ce reprezinta, de fapt, o forma de relaxare monetara, de infuzare a pietelor cu lichiditati care ajung direct la guvernele cu probleme din zona euro.

Totusi, pentru moment, investitorii nu sunt complet increzatori in revenirea acestor piete, dat fiind faptul ca BCE nu si-a facut strategia publica si nu este clar cata vreme va mai continua.

China continua sa critice SUA

In ciuda faptului ca este, la randu-i, cotata de catre agentiile de rating cu nivelul AA+, China s-a aratat foarte critica cu privire la retrogradarea SUA de catre S&P, presa oficiala chineza acuzand SUA de "dependenta de datorii" si solicitand "supervizare internationala pe problema dolarilor americani".

Aceasta in conditiile in care China a cumparat masiv datorie publica americana, iar detinerile sale de dolari americani sunt atat de mari incat multi economisti folosesc sintagma "Chimerica" pentru a se referi la raportul destabilizator dintre cele doua economii, se arata intr-un editorial din The Guardian.

Relatia dintre cele doua economii este complicata, in perspectiva analistilor, din cauza faptului ca moneda chineza are o valoare relativa fixa fata de dolarul american. Aceasta inseamna ca o inflatie crescuta in SUA determina, automat, o inflatie crescuta in China; insa daca puterea de cumparare americana scade, economia chineza dar si alte mari economii asiatice au de suferit fiind orientate catre exporturi.

Aceste temeri se resimt in pietele de marfuri, unde cererea pentru metale a scazut din partea Chinei, ceea ce poate indica faptul ca productia industriala chineza este in scadere, tocmai ca urmare a scaderii puterii de cumparare americane.

Cei mai mari creditori imobiliari americani, retrogradati

Agentia de rating Standard & Poor's a retrogradat luni gigantii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac, actiune ce ar putea reprezenta un nou soc pentru pietele financiare.

Fannie si Freddie, companii preluate in 2008 de catre guvernul american, alimenteaza piata imobiliara americana prin acordarea de credite ipotecare. Retrogradarea vine care urmare a faptului ca depind complet de guvernul american, care a fost la randu-i retrogradat, noteaza CNNMoney.

Din 2008 pana in prezent Fannie si Freddie au costat 141 miliarde de dolari, din banii publici, guvernul american injectand permanent lichiditati pentru a stabiliza piata imobiliara. Cele doua companii, cumulat, garanteaza pentru peste 80 de procente din ipotecile americane.

Totusi, multi dintre analistii financiari considera ca retrogradarile recente nu vor afecta direct piata, acestea reprezentand mai degraba perspective pesimiste asupra evolutiei viitoare a economiei americane, fara efecte imediate.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#criza zona euro, #criza datorii suverane, #criza SUA, #retrogradare SUA, #economie China , #zona euro