BCE, catre politicieni: Este treaba voastra se rezolvati criza

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 07:081208 citiri
BCE, catre politicieni: Este treaba voastra se rezolvati criza
Foto: Arhiva

Prin mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 1%, Banca Centrala Europeana le-a transmis guvernelor din zona euro ca rezolvarea crizei datoriilor revine in sarcina lor.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat, miercuri, ca banca nu este dispusa sa negocieze cu guvernele pe baza raspunsului politic la criza datoriilor suverane.

Desi participantii la pietele financiare au sperat ca BCE va adopta noi masuri anti-criza, Draghi a spulberat asemenea asteptari, declarand ca este gresit ca BCE sa acopere un vid politic creat de altii si ca nu va exista niciun compromis intre banca centrala si guverne.

"O parte dintre problemele din zona euro nu au nimic de a face cu politica monetara....si nu cred ca ar fi corect ca politica monetara sa substituie actiunea altor institutii", a spus el, potrivit Reuters.

Gura de oxigen oferita de BCE la inceputul acestui an, constand in injectarea de lichiditati de peste 1 miliard de euro in sistemul bancar prin intermediul unor operatiuni de finantare cu scadenta la trei ani, s-a epuizat, costurile de imprumut ale unor tari precum Spania cunoscand un nou avans.

Draghi a respins posibilitatea unei a treia runde de operatiuni de refinantare pe termen lung (LTRO), precizand ca acestea, alaturi de programul de achizitionare de obligatiuni al BCE, sunt instrumente la care se apeleaza temporar.

Comentarii
Grasutul
rank 5
Era de asteptat o astfel de decizie! Sunt si niste limite in care