BCE a mentinut dobanda de politica monetara la 1%

Joi, 10 Iunie 2010, ora 16:111005 citiri
BCE a mentinut dobanda de politica monetara la 1%

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara la 1%, pentru a 13-a luna consecutiv. Decizia fost in consonanta cu asteptarile analistilor.

Ultima modificare a dobanzii cheie a BCE dateaza din martie 2009, cand dobanda a fost redusa cu 25 puncte de baza pana la 1%. BCE a redus dobanda de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale din octombrie 2008, cand poate fi marcat debutul crizei economice in Europa.

BCE a mentinut dobanda la facilitatea de imprumut la 1,75% si dobanda bonificata la facilitatea de depozit la 0,25%. Mentinerea la niveluri reduse a acestor dobanzi a fost facilitata de o rata a inflatiei anuale redusa, la nivelul de 1,6% in mai 2010 pentru zona euro. BCE si-ar dori ca inflatia sa se mentina sub 2%, dar aproape de acest nivel, pe termen mediu.

In conferinta de presa de joi de la Frankfurt, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, si nou numitul vice-presedinte, Vitor Constancio au vorbit despre planul Bancii Centrale Europene de achizitie de bonduri guvernamentale si despre masurile pe care urmeaza sa le ia BCE in vederea aplanarii tensiunilor aparute in ultima vreme pe pietele financiare europene.