Banca Centrala Europeana: Nu va platim datoriile. Realizati uniunea fiscala!

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 23:20
2525 citiri
Banca Centrala Europeana: Nu va platim datoriile. Realizati uniunea fiscala!
Foto: financialregulationforum.com

Banca Centrala Europeana, prin vocea unui oficial, a prevenit guvernele din zona euro ca BCE nu va scoate castanele din foc si nu ii va salva de datorii.

Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al Comitetului Executiv al Bancii Centrale Europene, a indemnat politicienii tarilor din zona euro sa faca "pasi curajosi" pentru a realiza uniunea fiscala si a pune capat crizei datoriilor suverane, mentionand ca nu ar trebui sa se bazeze pe BCE.

"Guvernele sa nu se astepte ca BCE sa le finanteze datoriile publice", a declarat Gonzalez-Paramo, intr-un discurs tinut la Oxford, potrivit Bloomberg.

"Este timpul pentru politicieni sa fie indrazneti si curajosi si sa completeze cat de repede cu putinta procesul inceput acum 60 de ani pentru realizarea unei uniuni cat mai stranse", a continuat oficialul BCE.

Banca Centrala Europeana a respins apelurile politicienilor si investitorilor de a cumpara obligatiuni din piata pentru a tempera cresterea dobanzilor si a preveni extinderea crizei in Italia si Spania.

Sprijinta de Germania, BCE spune ca implicarea in salvarea guvernelor lovite de criza i-ar compromite independenta si ar cauza probleme pe termen lung celor 17 tari care folosesc moneda comuna.

Gonzalez-Paramo a declarat ca este in avantajul zonei euro ca BCE nu are voie, prin stipularile din tratat, sa tipareasca bani pentru a finanta statele membre.

"Trebuie ca politicienii sa fie mult mai ambitiosi in politicile economice pe care le iau si mult mai disciplinati in managementul finantelor publice pentru a-si putea sustine nivelul datoriilor", a declarat Gonzalez-Paramo.

"Fortand politicienii sa-si concentreze eforturile de reforma catre prioritatile adevarate, interdictia folosirii tiparnitei este in realitate un stimulent catre o mai stransa uniune economica si financiara", a continuat acesta.

"Transferul suveranitatii"

Germania si Franta vor modificarea tratatului european in urmatoarele zile, pentru a impune o mai mare disciplina financiara tarilor care incearca sa recastige increderea investitorilor.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost de acord sa nu mai preseze BCE, dupa ce a intalnit rezistenta Angelei Merkel.

Gonzalez-Paramo a sustinut ca "este nevoie de o mai mare integrare economica si financiara in zona euro", indemnand la un " transfer de suveranitate catre uniunea monetara in ceea ce priveste politicile fiscale, structurale si financiare".

El a mentionat ca rolul Bancii Centrale Europene este sa pastreze stabilitatea preturilor si puterea de cumparare a monedei unice, nu sa devina un creditor de ultim resort al guvernelor membre.

Participantilor pe pietele financiare care cer acest lucru nu le pasa decat de valoarea nominala a actiunilor detinute si de a nu avea pierderi.

"Faptul ca activul nostru principal, moneda noastra, ca sursa de valoare, s-a depreciat, sau nu, nu-i intereseaza. Iar sondajele arata ca cetatenii zonei euro vor stabilitatea preturilor", a subliniat oficialul BCE.

Mai departe, Gonzalez-Paramo a declarat ca obligatiunile comune europene vor exista "chiar daca in acest moment ele nu sunt corespunzatoare gradului de integrare a zonei euro."

"Emiterea de euro-obligatiuni fara un buget comun inseamna o modalitate usoara de a iesi din criza", a conchis acesta.

ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva programului de inteligenţă artificială generativă, deoarece "ChatGPT...
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
#BCE uniunea fiscala, #zona euro suveranitate, #transfer de suveranitate euro, #BCE zona euro , #zona euro