Avertisment pentru bancile grecesti, prezente si in Romania: Mai sunt sau nu protejate?

Marti, 23 Iunie 2015, ora 10:57
8213 citiri
Avertisment pentru bancile grecesti, prezente si in Romania: Mai sunt sau nu protejate?

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, l-a informat luni pe premierul grec Alexis Tsipras ca sistemul bancar al acestei tari va fi protejat atata timp cat statul elen va ramane in programul de asistenta convenit cu creditorii internationali, potrivit unei surse oficiale de la Atena.

Cele patru mari banci elene, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.

Ingrijorarile cu privire la stabilitatea sistemului bancar grec, care depinde in intregime de finantarea oferita de BCE pentru a putea functiona, au crescut in ultima saptamana dupa ce retragerile de depozite au crescut pe fondul temerilor ca Guvernul de la Atena va impune restrictii asupra miscarilor de capital.

Rasare soarele pentru Grecia? Concluziile summitului de la Bruxelles

"Draghi l-a asigurat pe Tsipras ca sistemul bancar este in siguranta atata timp cat Grecia este in program", a declarat un oficial de la Atena, dupa reuniunea de la Bruxelles intre Mario Draghi si Alexis Tsipras.

Cu toate acestea, seful BCE a subliniat importanta ca Grecia sa ajunga la un acord cu creditorii internationali, printre care se numara si BCE, inainte de expirarea actualului program de asistenta, in data de 30 iunie.

Soarta Greciei se decide in aceasta seara: Anunt triumfator din partea elenilor

Tot luni, Banca Centrala Europeana a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata bancilor grecesti cu doua miliarde de euro, aceasta fiind a treia majorare decisa in decurs de sase zile.

Sperantele cu privire la un acord intre Grecia si creditorii sai au crescut luni dupa ce autoritatile de la Atena au trimis un nou set de propuneri care au fost salutate de presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Continutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvaluit, insa premierul grec Alexis Tsipras a reafirmat ca discutiile pentru un acord cu creditorii vizeaza noul excedent bugetar primar, pensiile, pretul electricitatii si restabilirea "normalitatii" in ceea ce priveste dreptul la un loc de munca.

Motivul pentru care intreaga Europa vrea ca drama Greciei sa ajunga in actul final

De asemenea, Donald Tusk a anuntat ca o noua reuniune a ministrilor de Finante din zona euro va avea loc miercuri seara, la Bruxelles, pentru a obtine un acord intre Grecia si creditorii sai si a evita intrarea acestei tari in incapacitate de plata. Aceasta noua reuniune a Eurogrupului, care trebuie sa fie decisiva, va avea loc cu o zi inainte de summitul european de la Bruxelles.

In lipsa unui acord cu creditorii pana la sfarsitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi in imposibilitatea achitarii unei transe de 1,5 miliarde de euro catre FMI, ceea ce ar plasa-o in incapacitate de plata, si ar deschide o perioada de incertitudine puternica pentru intreaga zona euro.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Mario Draghi BCE Grecia, #avertisment banci Grecia, #banci Grecia, #bani banci Grecia , #Mario Draghi