Când se vor îmbunătăți condițiile de la baza militară Cincu. ”O parte dintre soldaţi au locuit în corturi, din lipsă de containere”

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 18:34
2767 citiri
Când se vor îmbunătăți condițiile de la baza militară Cincu. ”O parte dintre soldaţi au locuit în corturi, din lipsă de containere”
Fotografie de la baza Cincu FOTO Twitter / Justine Brabant

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, 7 noiembrie, că până la sfârșitul acestui an condițiile de la baza militară din Cincu, unde se află Grupul de Luptă NATO, vor fi complete.

Ciucă a precizat că, până în prezent, o parte dintre soldaţii dislocaţi la baza Cincu au locuit în corturi, din lipsă de containere.

"Au fost chestiuni pe care le-am discutat şi împreună cu partea franceză, există un angajament astfel încât condiţiile din baza Cincu să fie finalizate până la sfârşitul anului. În felul acesta sunt convins că acestea se vor îmbunătăţi, neexistând la vremea respectivă, din ce mi-a prezentat Ministerul Apărării Naţionale, capacitatea să îi cazeze pe toţi în containere şi au stat o parte dintre ei în corturi, urmând ca, în momentul în care se finalizează dispunerea containerelor, să se mute în containere", a arătat Nicolae Ciucă.

Responsabilităţile privind camparea, hrănirea efectivelor şi asigurarea serviciilor conexe, anume alimentare cu apă, energie, gestionarea deşeurilor, în baza din Cincu, pentru Grupul de Luptă NATO, au fost asumate integral de partea franceză, a transmis MApN într-un comunicat, vineri.

MApN a amintit că Grupul Colectiv de Luptă - Collective Defence Battle Group (CDBG) este operaţionalizat pe teritoriul României de Franţa, ca naţiune-cadru, şi integrează, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. A fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în ţara noastră.

Forţele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, într-o tabără de campare construită gradual de forţele CDBG începând cu luna mai.

"În calitate de naţiune-gazdă, partea română a pus la dispoziţie toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanţii armatei franceze şi ai celorlalte contingente aliate şi va acţiona cu promptitudine şi pe viitor pentru a oferi asistenţă şi sprijin, conform solicitărilor, în conformitate cu cadrul legislativ naţional şi cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmează a fi încheiat între partea română şi partea franceză", a mai precizat MApN, după ce în media au apărut informaţii potrivit cărora militari de la Cincu s-ar fi plâns de condiţiile de la baza militară din România.

Soldaţii de elită trimişi de președintele Franței, Emmanuel Macron, să apere România în cadrul misiunii NATO s-au plâns în presa de la Hexagon de condițiile ”mizere” de la baza militară de la Cincu.

Ei le-au vorbit jurnaliștilor de la site-ul de investigații Mediapart despre numărul insuficient de toalete, mâncarea puțină și lipsa căldurii.

”Armata franceză nu are nimic glorios atunci când o vedem la Cincu, cu picioarele în noroi, cu stomacul gol, cu cearcănele până la bărbie, încercând să sperie Rusia cu mijloace defectuoase, camioane blocate (...) şi tancuri care au probleme să treacă prin Carpaţi”, a declarat un militar francez dislocat la Cincu, citat de Mediapart.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#baza militara cincu, #conditii locuit, #soldati francezi, #nicolae ciuca , #armata