Noile baterii pentru mașinile electrice, mai ieftine, cu mai multă autonomie. Prețurile vehiculelor ar putea scădea în următorii ani

Miercuri, 15 Martie 2023, ora 04:48
9088 citiri
Noile baterii pentru mașinile electrice, mai ieftine, cu mai multă autonomie. Prețurile vehiculelor ar putea scădea în următorii ani
Mașină electrică la încărcat FOTO Unsplash

Institutul de Tehnologie din Karlsruhe, EAS Batteries și EdgeWave au făcut echipă pentru a produce un nou tip de baterii pentru mașinile electrice: mai ieftine, care oferă o autonomie mai mare și care se încarcă mai repede.

”Acesta ar putea fi punctul de plecare atât pentru mașini electrice mai ieftine în următorii ani, cât și pentru o autonomie care să le scoată din sfera mașinilor de oraș datorită autonomiei extinse ce ar permite călătoriile lungi fără griji”, se arată într-o analiză publicată de evplugchargers.com.

Stellantis, compania-mamă a PSA și FCA, a decis deja să folosească acest tip de baterii pentru a se poziționa competitiv în producția de mașini electrice. Stellantis este un producător franco-italian-american de automobile cu sediul central în Amsterdam, rezultat din fuziunea producătorilor PSA și FCA din anul 2020. Include în portofoliu, printre altele, Jeep, Citroen, Fiat, Opel și Peugeot.

Noutatea constă în structurarea electrozilor laser care se aplică celulelor LFP pentru a le face să funcționeze mai bine. LFP se referă la litiu-fier-fosfat și este cel mai sigur tip de baterii li-ion.

Celulele LFP sunt deja folosite pentru a produce baterii ieftine, dar producătorii au realizat că este necesară o densitate mai mare de energie pentru a obține o autonomie mai mare și că bateriile trebuie să suporte și o putere de încărcare mai mare.

High-E-Life este noul proiect, care este susținut financiar și de Departamentul Federal de Educație și Cercetare al SUA prin fondul special „Climă și transformare”, în valoare de 1,3 milioane de euro. Pentru proiect au fost alocați în total 2,1 milioane de euro.

Dezvoltarea majoră din spatele acestei cercetări vizează realizarea unor baterii mai ieftine decât cele actuale, dar în același timp cu o densitate energetică mai bună, mai rapidă, care se încarcă mai rapid și care pot rezista mai mulți kilometri fără degradare pe termen lung.

Perforațiile din materialul activ al electrozilor va permite migrației ionilor să aibă o cale mai scurtă și, prin urmare, să accelereze încărcarea și descărcarea unei celule litiu-ion. Dezvoltatorii numesc acest lucru „autostrăzi ionice”, care pot crește viteza de încărcare a bateriilor litiu-ion de până la trei ori.

Tehnologia laser modernă este folosită pentru structurarea electrozilor, folosind lasere cu impuls ultrascurt care sunt capabile să îndepărteze masa activă sensibilă cu precizie milimetrică și fără a afecta celelalte straturi. Ceea ce au realizat cu această tehnică și tehnologie este că pot fabrica baterii mai ieftine decât cele actuale bazate pe celule LFP, dar cu o densitate energetică mai mare și, mai ales, cu timpi de încărcare de trei ori mai reduși.

Mai multe companii lucrează în prezent la noi compoziții chimice și noi tipuri de celule pentru baterii cu performanțe mai bune. Comparativ cu celulele NCM (nichel-mangan-cobalt oxid de litiu) și NCA (nichel-cobalt-oxid de aluminiu), celulele LFP fac posibilă producerea de baterii ieftine pentru mașinile electrice. Deși acest tip de baterii au avantajul unei durate de viață mai lungi, până acum densitatea energetică a fost punctul lor slab. Tocmai din acest motiv noua cercetare pare să aibă rezultate promițătoare, mai arată sursa citată.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru Elon Musk. Suma uriașă la care se ridică
Tesla Inc. solicită acționarilor să aprobe restabilirea pachetului de compensații pentru CEO-ul Elon Musk, evaluat la 56 de miliarde de dolari. De asemenea, compania a propus relocarea sediului...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#baterii masini electrice, #masini electrice , #masini electrice