Masacrul de la Bahmut, în imagini puternice. Soldații ucraineni aduși pe tărgi în spitalul de campanie pot fi trimiși înapoi pe front FOTO

Marti, 28 Februarie 2023, ora 16:44
9302 citiri
Masacrul de la Bahmut, în imagini puternice. Soldații ucraineni aduși pe tărgi în spitalul de campanie pot fi trimiși înapoi pe front FOTO
Unul dintre soldați ucraineni răniți aduși în spitalul de campanie de lângă Bahmut FOTO Evgeniy Maloletka

Evgheni Maloletka, un fotoreporter care a avut mai multe corespondențe remarcabile de la începutul invaziei ruse, a făcut o incursiune în spitalul de campanie unde ajung soldații ucraineni răniți în luptele pentru controlul orașului Bahmut.

Sângeroasa bătălie, forțată de peste 9 luni de armata rusă pentru controlul unei localități puțin importante din punct de vedere strategic, produce victime multiple de ambele părți.

Soldații ruși mor în proporție covârșitor mai mare, o informație recentă arătând că speranța de viață la Bahmut a unui recrut mobilizat de Moscova este de 4 ore.

Redăm, în continuare, relatarea ziaristului ucrainean Evgheni Maloletka din spitalul de campanie în care sunt tratați răniții de la Bahmut:

"Soldații loviți și epuizați sunt aduși pe tărgi, așezați pe paturile de campanie, în timp ce echipa medicală îi triază. Îi poate trimite la tratament suplimentar sau înapoi pe front pentru a continua lupta.

Șeful serviciului medical, Anatolie, spune că echipa sa tratează zeci de soldați în fiecare zi și abia are timp să mănânce.

„Medicii mei lucrează practic non-stop. Înainte de invazia la scară largă aveam 50-60 de răniți într-o rotație de nouă luni, iar acum, uneori, avem mai mult (de atât) într-o singură zi”, a spus el.

Orașul Bahmut, aprig contestat, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, deoarece apărătorii rezistă împotriva bombardamentelor necruțătoare și artileriei grele ale Rusiei, menite să asigure obiectivul declarat al Moscovei: controlul întregii regiuni Donbas.

"Au scos glonțul. M-am întors pe front și am fost împușcat în cap", spune unul dintre soldații ucraineni din spital.

Amploarea costului uman al bătăliei este evidentă din corpurile acoperite care se scurg în mod constant în spitalul de campanie.

Pe măsură ce tot mai multe tărgi sunt aduse în sala de operație improvizată, medicii roiesc în jurul răniților, tăind îmbrăcămintea și evaluând pagubele.

Într-un caz, medicii pot fi observați scoțând cu grijă o grenadă din buzunarul unui soldat rănit.

Munca pe care o fac atât de aproape de front nu este lipsită de riscuri.

Sâmbătă (n.r. - pe 25 februarie), un bombardament puternic a lovit spitalul, rănindu-l pe unul dintre medici.

Medicii se înghesuie în jurul militarului ucrainean Vitali, care poartă numele de război „Alpha”.

Geme de durere în timp ce medicii încearcă să-i trateze rana mare și adâncă de pe braț.

„A fost un obuz tras de tanc”, spune Alpha.

„Ei (rușii) au încercat să pătrundă în oraș. Dar au eșuat. Aveam un grup de șapte oameni. Au mai rămas șase, acum sunt rănit, sunt cinci. Patru dintre ei sunt în stare de șoc din cauza tirului permanent de obuze”, a adăugat Alpha, în timp ce medicii îi înfășoară bandaje în jurul corpului, care este deja marcat cu răni vechi vindecate.

În ciuda durerii, zâmbește și îi face cu ochiul unuia dintre doctori care râde înapoi într-un moment rar de relaxare", relatează fotoreporterul Evgheni Maloletka.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#batalie bahmut, #Evgheni Maloletka, #invazie ucraina, #raniti ucraineni , #invazie ucraina