Momentul în care deputații georgieni se iau la pumni în Parlament din cauza unei legi inspirate din Rusia VIDEO

Luni, 06 Martie 2023, ora 17:27
2881 citiri
Momentul în care deputații georgieni se iau la pumni în Parlament din cauza unei legi inspirate din Rusia VIDEO
Bătaie în parlamentul din Georgia FOTO Captură Video Twitter/ NEXTA

Parlamentarii georgieni s-au luat la bătaie, luni, în timpul dezbaterilor dintr-o comisie parlamentară ce discuta despre un proiect de lege referitor la "agenţii străini", despre care criticii spun că are drept model legislaţia draconică din Rusia vecină, în timp ce în faţa Legislativului au loc proteste.

O înregistrare video arată o încăierare scurtă, dar violentă, între deputaţi, după ce preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice a camerei a părut să-l lovească pe liderul partidului de opoziţie Mişcarea Naţională Unită, care se opune proiectului de lege.

Între timp, în faţa Parlamentului, continuă protestele împotriva legii, potrivit imaginilor transmise de reţeaua NEXTA.

Blocul de guvernământ Visul Georgian a anunţat luna trecută că susţine legislaţia, care trebuie să treacă prin mai multe etape de aprobare înainte de a deveni lege.

Legea ar impune organizaţiilor care primesc mai mult de 20 la sută din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "agenţi străini" şi să se supună monitorizării de către Ministerul Justiţiei, în caz contrar fiind pasibile de amenzi mari.

Criticii compară proiectul cu o lege rusă din 2012, care a fost extinsă în mod constant de atunci şi este utilizată pentru a reprima societatea civilă rusă şi presa independentă. Ei spun că acest proiect de lege dovedeşte că Georgia se schimbă către un regim autoritar, relatează Reuters.

"Legislaţia rusă care este propusă acum în parlament este împotriva intereselor naţionale ale Georgiei, împotriva aspiraţiilor noastre europene", a declarat Irakli Pavlenişvili, un activist pentru drepturile civile şi politician de opoziţie.

Cu toate acestea, Ghivi Mikanadze, deputat al Visului Georgian, a declarat pentru televiziunea naţională că "societatea georgiană merită să ştie ce organizaţii sunt finanţate şi din ce surse. Vorbim despre transparenţă şi despre faptul că avem o obligaţie (faţă de poporul georgian)", a arătat el.

Partidul de guvernământ susţine că îşi menţine angajamentul ca Georgia să adere la Uniunea Europeană. Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a declarat că se va opune prin veto proiectului de lege, argumentând că acesta ar pune în pericol speranţele Georgiei de a adera la UE şi la NATO, însă parlamentul poate trece peste un veto prezidenţial.

Luna trecută, peste 60 de organizaţii ale societăţii civile şi instituţii media au declarat că nu vor respecta noua legislaţie privind "agenţii străini" dacă aceasta va deveni lege.

Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Reunit pentru prima dată de la alegerea sa pe 10 martie, Parlamentul portughez a suferit deja de pe urma fragmentării sale între dreapta moderată, socialişti şi extrema dreaptă, nereuşind...
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Echipa naţională a Georgiei s-a calificat marţi seara în premieră la un turneu final al Euro, după ce a învins Grecia, pe teren propriu, după lovituri de departajare, scor 4-2, în prima...
#bataie, #Parlament, #Georgia , #stiri internationale