Wall Street Journal: Testarea rabdarii liderilor UE, un drum nechibzuit pentru Romania

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 16:42
5178 citiri
Wall Street Journal: Testarea rabdarii liderilor UE, un drum nechibzuit pentru Romania
Foto: Daylife

Evolutiile tumultoase de pe scena politica romaneasca sunt dezbatute, in continuare, de presa internationala, care atrage atentia ca tara noastra merge pe un drum gresit, existand riscul sa ne confruntam cu probleme economice.

Capitala Romaniei a ales "o perioada nefasta" ca sa intre in instabilitate politica, iar riscul major este acela ca Bucurestiul poate pierde linia de finantare asigurata de FMI, UE si BM, scrie Wall Street Journal.

Publicatia economica aminteste de faptul ca premierul Victor Ponta a fost convocat la Bruxelles, "dupa o serie de atacuri indreptate spre CCR", care au dus, in final, la suspendarea presedintelui Basescu.

WSJ atrage atentia ca tensiunile s-au transmis deja investitorilor, subliniind ca leul, moneda nationala a Romaniei, a scazut deja, in ultima luna, cu doua procente in raport cu euro.

"Acesta este doar varful aisbergului daca domnul Ponta va continua aceasta strategie riscanta", mentioneaza publicatia economica.

"Marele risc pentru Romania este pierderea liniei de finantare asigurata de FMI si UE prin acordul stand-by de tip preventiv, de peste cinci miliarde de euro. Executivul ar putea folosi aceste fonduri in ipoteza in care sistemul bancar din Romania va fi blocat din cauza unei intensificari a crizei din zona euro", mai scriu jurnalistii.

WSJ precizeaza ca, in 2011, dupa doi ani de contractii, tara noastra a inregistrat o crestere economica, insa nu exista certitudini ca Romania va ramane pe aceasta cale.

"Actualul scandal din Romania poate parea de natura politica. Premierul Ponta, un politician de stanga, incearca sa reduca puterile CCR, insa castiga sustinere populara pentru demiterea presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, asociindu-l cu masurile de austeritate.

Bineinteles ca premierul Ponta se va stradui sa mentina ambele directii: se va angaja sa respecte conditiile programului UE/FMI, insa va fi tentat sa relaxeze austeritatea fiscala, avand in vedere ca in luna noiembrie se vor desfasura alegerile parlamentare", continua Wall Street Journal, adaugand totusi ca tara noastra nu risca doar pierderea liniei de creditare.

"Presiunile asupra institutiilor independente trimit un semnal negativ investitorilor straini in legatura cu amenintarile la adresa statului de drept in Romania, iar testarea rabdarii liderilor Uniunii Europene este un drum nechibzuit pentru Romania", conchide WSJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#WSJ drum nechibzuit Romania, #Romania probleme economice, #Romania presa internationala reactii , #suspendare Basescu