Vocea Rusiei: SUA s-au dezis de "vasalul" Basescu, executat in regim de blitzkrieg

Joi, 12 Iulie 2012, ora 15:23
11719 citiri
Vocea Rusiei: SUA s-au dezis de "vasalul" Basescu, executat in regim de blitzkrieg
Foto: Arhiva

"Chiriasul de la Cotroceni" si sustinatorii sai s-au inselat considerand ca protectia americana este o chestiune stabila. Iata ca "vasalul perfect, ba chiar ideal, al SUA" a ajuns sa fie lichidat din punct de vedere politic de catre factorii de decizie din administratia americana, in regim de blitzkrieg, sub comanda generalului Wesley Clark, scrie Vocea Rusiei.

"La prima vedere, Traian Basescu a fost un vasal perfect al SUA: a trimis trupe in Irak si Afganistan, a permis instalarea scutului antiracheta (transformand Romania intr-o tinta prioritara pentru rachetele nucleare rusesti), a lansat atacuri verbale la adresa Rusiei si a fost un promotor al intereselor americane in cadrul forurilor decizionale europene.

In aceste conditii, multi dintre sustinatorii chiriasului de la Cotroceni au considerat ca protectia americana a regimului Basescu este o chestiune stabila si imutabila. Realitatea s-a dovedit a fi foarte diferita.

Venirea la Bucuresti a generalului Clark si reorientarea rapida a pozitiei ambasadorului Gitenstein arata ca Washingtonul a decis sa sustina USL in lupta politica interna. In ciuda tuturor eforturilor lui Basescu de a fi vasalul perfect, ba chiar ideal, al SUA, el a ajuns in situatia de a fi lichidat din punct de vedere politic de catre factorii de decizie din administratia americana", scrie Vocea Rusiei.

Precizam ceea ce jurnalisti rusi nu mentioneaza in articol si anume ca Wesley Clark este general in rezerva, deci nu mai actioneaza in numele Armatei SUA, ci ca persoana privata.

Cu ce i-a suparat Basescu pe americani?

Autorul articolului din Vocea Rusiei se intreaba mai departe "Cu ce i-a suparat Basescu pe americani?" adaugand ca sunt doua raspunsuri posibile.

"Traian Basescu nu a reusit sa devina un presedinte agreat de componenta democrata a elitei americane, iar imaginea de 'om al republicanilor la Bucuresti' dauneaza grav carierei politice. Probabil, un alt aspect care a deranjat administratia de la Washington a fost vizita lui Basescu la ambasada Chinei la inceputul acestui an", scrie autorul articolului, reamintind ca pe 10 ianuarie 2012, presedintele Romaniei a decis sa participe la sarbatorirea anului nou chinezesc la ambasada Chinei, decizie destul de surprinzatoare in conditiile in care presedintele nu a mai participat la asemenea evenimente.

Mai mult, in articol este subliniat faptul ca, in 2012, anul nou chinezesc a inceput pe 23 ianuarie, adica la doua saptamani dupa ceremonia oficiala organizata la Bucuresti, iar observatorii externi au inteles ca pentru Traian Basescu a fost vorba despre un pretext pentru a putea discuta cu reprezentantii diplomatiei chineze, lucru care i-a iritat pe americani.

"O alta explicatie posibila, care insa nu exclude pe cea mentionata mai sus, ar fi legata de comportamentul lui Basescu in plan extern. Faptul ca marile puteri isi utilizeaza vasalii in calitate de monede de schimb in tranzactiile geopolitice nu reprezinta niciun secret. La un moment dat, comportamentul lui Basescu in plan extern a devenit atat de iritant pentru anumite forte geopolitice incat scoaterea lui din joc a devenit un subiect in cadrul negocierilor marilor puteri", se mai arata in articolul citat.

Totodata, se mai spune ca "Nu este exclus ca schimbarea regimului din Romania, schimbare care implica scoaterea din viata politica nu doar a presedintelui, ci si a intregii echipe care l-a sustinut, a fost doar o moneda de schimb, o concesie, facuta in cadrul unei tranzactii geopolitice pe care SUA a incheiat-o in plan international".

Un argument in acest sens, este chiar faptul ca "la Bucuresti a fost trimis generalul Clark (in rezerva - n.red.) care a organizat suspendarea lui Basescu in regim de blitzkrieg si cu precizie militara. Se pare ca Washingtonul a avut nevoie de suspendarea cat mai rapida a presedintelui si nu a putut sa lase procesul pe mana executantilor locali", mai scrie Vocea Rusiei.

Ponta are consilier american: Wesley Clark, promotor al exploatarii gazelor de sist

In incheiere, autorul articolului spune ca modul in care se va comporta Guvernul USL atat in plan intern, cat si international va oferi "indicii" in privinta motivelor reale care au dus la suspendarea lui Traian Basescu.

"Indiferent de acestea, este absolut cert ca politica din Romania niciodata nu va mai fi la fel, iar politicienii romani vor intelege ca servilismul total nu poate garanta siguranta zilei de maine", incheie autorul articolului.

Die Presse: Ponta angajeaza agentia de PR a Gazprom ca sa-si salveze imaginea

Romania: crahul capitalismului de tip cazinou

Intr-o alta analiza, publicata miercuri tot de Vocea Rusiei, se arata ca expertii rusi care au urmarit situatia din Romania nu s-au indoit de faptul ca Traian Basescu va fi suspendat, divergente aparand doar in legatura cu criza politica.

"Intrand in UE Romania a primit credite enorme si a reusit sa ridice nivelul de trai al populatiei datorita lor. Insa a sosit timpul achitarii datoriilor, iar in prag se afla un nou val al crizei. Cei care traiesc mai bine, muncesc (eu ma refer nu numai la Romania, Ungaria, Polonia, Grecia ci si la 'locomotivele' UE, Germania si Franta) trebuie sa reduca nivelul de consum, de exemplu Romania de aproape doua ori.

Modelul anglo-american al capitalismului de tip cazinou impus de fortele de dreapta se bazeaza pe exploatarea oamenilor si resurselor, duce la stagnare, impinge sistemul la criza si depresie. Oamenii incep sa simpatizeze fortele de stanga si partidele de centru stanga, adica pe cei ce se pronunta pentru responsabilitate sociala, sprijin si dreptate, impotriva politicii de austeritate indreptata asupra straturilor sarace ale populatiei.

Se stie ca Traian Basescu se pronunta pentru aplicarea masurilor dure de economie, ceea ce a dus de multe ori la proteste in masa in randurile populatiei", comenteaza politologul Serghei Markov.

Si mai dure sunt concluziile legate de efectele asupra extinderii UE.

"Cred ca principala concluzie este ca extinderea nu trebuie sa fie facuta pe seama tarilor slabe, deoarece consecintele politice si economice sunt imprevizibile. Eu sunt convins ca dorinta UE de a primi tari slabe din toate punctele de vedere se va micsora, de exemplu Ucraina, care si-a prezentat pretentiile europene", conchide expertul rus.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Vocea Rusiei Basescu vasal, #Basescu executat general Clark, #Wesley Clark suspendare Basescu , #suspendare Basescu