Vinovatul fara vina (Opinii)

Luni, 27 August 2012, ora 11:05
8028 citiri
Vinovatul fara vina (Opinii)
Foto: Arhiva Reuters

Romania a ajuns sa fie cunoscuta, in sfarsit, in Europa si in intreaga lume, dar nu in sens pozitiv, ci din cauza balciului politic realizat de politicienii romani, in ultima perioada. Si, totusi, se lasa inca impresia ca nimeni nu e vinovat de izolarea Romaniei pe plan extern. Cine este vinovatul principal?

Clasa politica din Romania si-a dat ultimul examen prin referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, pe care l-a picat cu brio. Angajati plenar in lupta pentru putere, politicienii au neglijat cu totul agenda cetateanului obisnuit care se lupta, cu propriile forte, cu cresterea aberanta a preturilor in vederea supravietuirii. Aceasta se reflecta in slaba putere de cumparare a produselor existente pe piata romaneasca, majoritatea cetatenilor limitandu-se la strictul necesar.

Pe de o parte, scaderea semnificativa a leului fata de euro, dar si cresterea neasteptata a pretului carburantilor au facut ca preturile celorlalte produse si servicii sa creasca si ele, spre disperarea cetateanului obisnuit care cu greu mai face fata cosului zilnic necesar pentru supravietuire. La aceasta se mai adauga si problemele rezultate in urma secetei, dar si tranzactiile ilegale facute de comercianti prin mentinerea pietei negre.

Pe de alta parte, retragerea de pe piata romaneasca a cat mai multor firme straine, dar si izolarea politica a Romaniei pe plan international fac viata romanilor de zi cu zi sa fie tot mai grea. Si aceasta datorita razboiului politic dus de catre liderii principalelor partide, dar si rafuielile dintre acestia cu iz personal. Principalii vinovati de aceasta situatie grea in care se afla Romania sunt Crin Antonescu si Victor Ponta, dar si atitudinea razboinica a lui Traian Basescu.

In alta ordine de idei, societatea civila prin organizatiile neguvernamentale si liderii acestora a fost impartita in mai multe tabere, care mai de care mai radicala. Oricum, cea condusa de colonelul (rz.) Mircea Dogaru s-a dovedit a fi, din pacate, la limita extremista, prin actiunile organizate si sloganurile protestatarilor.

Specialistii in domeniul sondajelor de opinie, printre care si Vasile Dancu, sustin ca romanii sunt profund nemultumiti de situatia la care s-a ajuns, ca lupta politica trebuie sa inceteze si sa se treaca la masa de lucru pentru a se ajunge la o intelegere care sa asigure coabitarea institutionala a principalelor institutii ale statului de drept.

Nu este necesar ca acestia sa se imprieteneasca, dar prin natura functiilor pe care le detin "sunt obligati sa manifeste moderatie si sa participe la o coabitare institutionala", spune sociologul Vasile Dancu. Din acest razboi, sustine Dancu, a pierdut atat USL-ul, dar si Traian Basescu, iar vinovatul principal ar fi domnul Crin Antonescu, implicand atat PSD-ul, cat si pe cei 7,4 milioane de votanti, mai mult intr-o rafuiala personala cu presedintele suspendat, decat intr-o disputa politica responsabila. "Nu stiu in ce masura PSD-ul isi va mai putea permite aventuri pentru Crin Antonescu", precizeaza politicianul pesedist Vasile Dancu.

In concluzie, prin declaratiile date, prin atitudinea radicala de demitere a lui Traian Basescu prin orice mijloace si cu orice pret, precum si prin incercarea de asumare personala a celor 7, 4 milioane de voturi in scopul folosirii acestora la alegerile prezidentiale, dar si prin nerespectarea declaratiilor publice facute, Crin Antonescu devine vinovatul principal. In plus, acesta a intrat in dizgratiile la mai mult de 40% din cetatenii Romaniei.

Asadar, e greu de spus daca Crin Antonescu va mai candida la prezidentiale din partea USL, aceasta cu atat mai mult cu cat PSD pregateste un candidat pentru alegerile prezidentiale. Acesta ar putea fi chiar actualul premier, Victor Ponta.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Antonescu candidat prezidentiale 2014, #Antonescu razboi Basescu , #referendum demitere