Va dam acum, ciumpalacilor, dar va luam dupa alegeri (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 13 Martie 2012, ora 22:28
2699 citiri
Va dam acum, ciumpalacilor, dar va luam dupa alegeri (Opinii)
Foto: Arhiva

De dragul de a vedea pe unde vor scoate camasa, nu mi-ar placea nimic mai mult ca PDL sa ramana la guvernare si dupa 2012. Din fericire, nu cred ca voi avea parte de o asa bucurie masochista. Coalitia a aprobat deci majorarea salariilor cu 15% intru intregirea veniturilor bugetarilor, care au suferit dupa taierile din 2010. Nu intru totul refacute, pentru ca sporurile, cel de-al treispezecelea salariu si alte beneficii, nu vor mai fi pupate.

Si oricum nu isi vor recupera banii care le-au fost taiati timp de aproape doi ani. Chiar si asa, am mai mult decat o banuiala ca majoritatea va uita instant de toate declaratiile demagogice, populiste si manipulante din campaniile electorale din 2008 si 2009. Cand isi vor vedea cardul umflat cu 15%, vor simti o inclinatie bolnavicioasa de a pune stampila pe autorii acestei sfinte pomeni cu iz de infractiune. Oricat de paradoxal ar suna, asta e o marire cu 10 zile inainte de alegeri, chiar daca ea e o restanta de un an si jumatate.

Daca PDL ar fi vrut sa se laude cu reintregirile salariale, ele ar fi trebuit sa aiba loc la vremea lor, adica la inceputul lui 2011. Daca nu s-a putut de la 1 ianuarie 2011, cum fusese prevazut chiar in lege, inseamna ca guvernantii deja nu si-au respectat cuvantul. Si nici legile. Acum, e prea tarziu si prea electoral. Sa presupunem, in spiritul propagandei pedeliste, ca brusc, in ceruri, s-a produs o coincidenta divina, stelele s-au aliniat, criza a fost infranta si soarele a rasarit deasupra Romaniei.

Romanii ar trebui sa nu uite DE CE le-au fost taiate in prima faza salariile. Sa nu uite ca populismele si minciunile din 2008 si 2009 au avut o contributie la cvasi-falimentul in care s-a gasit statul roman la mijlocul lui 2010. Manipularile si mai ales cheluielile aiurea, clientelare, ale guvernelor Boc I,II,III,IV au avut si ele rolul lor in prabusirea economiei. Aruncarea cu bani pe ultima suta si de catre Guvernul Tariceanu, in 2008, a fost si ea criminala. De marirea pensiilor in nestire si de banii irositi in teritoriu doar de dragul de a-i cheltui pentru voturi nici nu mai vorbim!

Si totusi. Atunci macar a existat o piedica. Tariceanu s-a opus cat a putut, in ciuda amenintarilor cu inchisoarea proferate de Emil Boc, legii majorarii salariilor profesorilor cu 50%, votata in Parlament de PDL - PSD si promulgata de Traian Basescu. Poate ca asta a fost marele noroc al guvernarii PDL din anii care au urmat. Pentru ca daca si-ar fi pus in practica si acest populism extrem, ma gandesc ca ar fi trebuit sa reduca toate salariile bugetarilor cu peste 50%.

Revenind, isi vor aminti romanii de toate aceste spagi cu iz electoral? Sau il vor crede pe Traian Basescu, de exemplu, care a inceput acum sa le spuna ca de fapt traiesc bine si sunt in siguranta? Si daca vor fi uitat deja trecutul mincinos, oare se vor intreba macar de ce si cum cinismul de pana acum al guvernantilor se transforma, peste noapte, in dragoste curtenitoare si linguseala iresponsabila? Vor fi constienti ca tot ei vor plati mita pe care o vor primi bucurosi la 1 iunie?

Poate ca au uitat cand presedintele le repeta, zi de zi, cum sunt ei vinovati de criza, pentru ca au facut credite si au trait pe datorie. Poate au uitat cand le spunea ca statul social trebuie sa dispara, iar ei trebuie sa se descurce pe cont propriu. Acum, in prag de alegeri, statul a redevenit social, dragut, iubitor fata de cetatenii sai si grijului fata de toti cei care pot sa voteze.

Da, nu e rau ca se dau inapoi banii luati aiurea, din cauza incompetentei si minciunilor electorale, dar e pagubos si iresponsabil ca se dau exact inainte de alegeri. Sa nu ne iluzionam - intr-un fel sau altul, tot noi vom plati si acest ultim mare populism. Sa ne luam gandul ca doar votand intr-un anumit fel vom trai bine. Sa folosim votul doar pentru a sanctiona excesele si derapajele. Si sa muncim pe masura asteptarilor unei vieti mai bune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#taieri venituri bugetari 2010, #reintregirea salariilor bugetarilor, #Mihai Razvan Ungureanu premier , #PDL