Urmariti pe Ziare.com ziua desemnarii premierului

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 14:40
4573 citiri
Urmariti pe Ziare.com ziua desemnarii premierului
Foto: Reuters

Lucian Croitoru este premierul desemnat de Traian Basescu, joi, pentru a iesi din criza politica si guvernamentala declansata dupa iesirea PSD din Coalitia cu PD-L si caderea Executivului Boc.

"Consider ca nu se mai poate prelungi timpul de consultari si de aceea am decis sa semnez decretul de nominalizare a primului ministru desemnat in persoana domnului Lucian Croitoru", a anuntat presedintele Traian Basescu.

CITITI: Lucian Croitoru, premierul desemnat de Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a refuzat miercuri seara propunerea PSD, PNL si UDMR, de a-l numi pe Klaus Iohannis premier, a anuntat partidele ca mai au timp pana joi la pranz sa vina cu o propunere, sugerand ca asteapta o propunere de la PD-L, partidul cu cei mai multi parlamentari. Asta dupa ce democrat-liberalii au renuntat la ideea de a-l sustine tot pe Emil Boc.

Basescu a cerut continuarea consultarilor pana joi, el precizand ca nu se va abate de la Constitutie in desemnarea premierului.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca in mandatul sau a desemnat primul-ministru de la partidul sau alianta inregistrata juridic cu cel mai mare numar de parlamentari si ca nu va abdica de la acest princpiu, precizand ca este de datoria premierului desemnat sa-si formeze majoritate in Parlament.

Basescu a mai aratat ca avand in vedere situatia economica pe care s-a suprapus si criza politica, optiunea sa ramane aceea ca prioritatea majora ramane "tratamentul pentru criza economica", astfel ca, in opinia sa, premierul ar trebui sa aiba expertiza economica si experienta in relatia cu bancile, dar si cu institutiile financiare internationale.

Ziare.com va va prezenta pe parcursul zilei cele mai importante evenimente legate de desemnarea noului premier.

10:30 - Democrat-liberalii s-au hotarat cu privire la propunerea pe care o au pentru postul de premier si au trimis-o la Palatul Cotroceni, anunta surse citate de Antena 3.

Democrat liberalii au anuntat, imediat dupa caderea Guvernului, ca il sustin in continuare pe premierul Emil Boc pentru postul de premier.

11:00 - Seful statului a ajuns la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse citate de Antena 3, presedintele Traian Basescu va anunta numele premierului desemnat, dupa ora 12:00.

11:10 - Primarul Sibiului Klaus Iohannis a declarat intr-o conferinta de presa ca este onorat de propunerea de a fi premier si crede ca are sanse de 50% de a ocupa aceasta functie.

11:30 - Secretarul executiv al PD-L, Elena Udrea, a declarat, joi, ca respingerea de catre Parlament a propunerii de premier a presedintelui Basescu ar aduce in situatia alegerilor anticipate.

"Daca partidele de Opozitie refuza nominalizarea presedintelui, ajungem la alegeri anticipate. Daca asta este optiunea majoritatii nou constituite in Parlament, sa cada un guvern care s-ar forma in urma nominalizarii presedintelui, atunci ajungem la alegeri anticipate", a declarat, la Realitatea FM, ministrul interimar al Turismului si Mediului, Elena Udrea.

12:00 - Traian Basescu ar putea anunta numele viitorului premier al Romaniei. Seful statului face declaratii de presa la ora 13:00.

12:45 - Ministrul Turismului Elena Udrea a declarat, joi, la deschiderea Targului de Turism al Romaniei, ca ideea de a-l propune premier pe Klaus Iohannis nu este una potrivita, pentru ca acesta nu poate face nimic intr-o luna si jumatate.

"Nu iei un primar pe care sa-l aduci aici pentru o luna si jumatate. Nu inteleg de ce domnul Iohannis a acceptat", a spus Udrea.

13:00 - Presedintele PNL Crin Antonescu, a comentat joi, in cadrul unei dezbateri economice la care a participat impreuna cu liderul PSD Mircea Geoana, ca gestul acestuia de a accepta propunerea de premier venita de la un contracandidat reprezinta un "gest prezidentiabil".

13:30 - Traian Basescu a anuntat ca a decis sa semneze decretul de numire in functia de premier al Romaniei a lui Lucian Croitoru.

13:45 - Imediat dupa desemnarea sa de catre Traian Basescu in functia de premier al Romaniei, Lucian Croitoru a sustinut o declaratie de presa in care a anuntat care sunt obiectivele sale odata aflat in fruntea Guvernului: alegeri corecte si respectarea angajamentelor cu FMI si UE.

14:00 - PNL nu ii va acorda niciun vot premierului propus de presedintele Traian Basescu, prin decret, sa formeze Guvernul Romaniei.

"Nu ma voi lasa intimidat si PNL nu se va lasa intimidat. Nu-l vom lasa sa creada pe Traian Basescu ca poate sa faca ce vrea, ca poate sa le impuna romanilor prin dictatura viitorul premier. PNL nu va acorda niciun vot candidatului desemnat de presedinte", a anuntat Antonescu.

14:20 - Klaus Iohannis a declarat ca a fost sunat de presedintele Traian Basescu inainte ca acesta sa anunte in mod public decizia privind nominalizarea premierului, afirmand ca pentru el a fost o experienta interesanta si ca este dispus in continuare la discutii.

14.30 - Liderul PSD Mircea Geoana a reactionat in urma anuntului lui Traian Basescu spunand ca seful statului a propus un nume "despre care se stie ca nu are sustinere" in Parlament. Geoana l-a acuzat pe Traian Basescu ca apeleaza "la un santaj politic si constitutional" pentru a pastra Guvernul Boc pana la alegeri

14:50 - Elena Udrea a declarat ca democrat-liberalii au avut alta propunere pentru postul de premier, dar ca PD-L il sustine pe Lucian Croitoru pentru formarea unui Guvern de uniune nationala care sa elimine si toate suspiciunile legate de fraudarea alegerilor.

15:05 - Candidatul UDMR la alegerile prezidentiale, presedinte executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, a afirmat ca partidul sau este pregatit sa negocieze cu orice partid pentru sustinerea unui guvern.

"UDMR este interesat de restabilirea stabilitatii politice. Vom dialoga cu toate partidele politice pentru ca doar partidele politice pot asigura echilibrul si stabilitatea politica. In cazul in care premierul desemnat va cere o intalnire cu UDMR, noi nu vom refuza", a declarat Kelemen.

15:15 - Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat dupa anuntul presedintelui Traian Basescu conform caruia Lucian Croitoru este nominalizarea sa pentru postul de premier, ca aceasta propunere nu va trece niciodata de Parlament. Mai mult, Orban sustine ca Lucian Croitoru a fost "tarat" de Traian Basescu intr-un joc neconstitutional astfel incat seful statului sa-i poata pastra in functii pe ministrii pe care si-i doreste pentru a organiza cea mai mare fraudare a alegerilor din '90 incoace.

15:35 - Premierul desemnat, Lucian Croitoru, are, potrivit Constitutiei, zece zile in care sa-si negocieze cu partidele majoritatea, sa-si faca programul de guvernare si echipa guvernamentala, la expirarea acestui termen trebuind sa vina in Parlament pentru votul de incredere.

15:50 - Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat ca grupul sau il va sustine in continuare pe primarul Sibiului Klaus Iohannis pentru sefia Guvernului.

16:00 - Emil Boc a ajuns la Cotroceni unde s-a intalnit cu Traian Basescu.

16:50 - Lucian Croitoru a declarat ca prima sa optiune este formarea unui Guvern "in care sa fie reprezentate partidele politice prin tehnocrati".

17:00 - Emil Boc se intalneste cu Lucian Croitoru la Palatul Victoria.

17.30 - Decretul privind desemnarea lui Croitoru ca prim-ministru, publicat in Monitorul Oficial.

19:00 - Lucian Croitoru a anuntat ca va incepe vineri consultarile cu partidele, pentru formarea unui nou Cabinet.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#desemnarea premierului Traian Basescu, #Klaus Johannis premier, #Lucian Croitoru premier , #criza