Ungaria si Romania, picioarele in apa rece!

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 16 August 2013, ora 19:52
5423 citiri
Ungaria si Romania, picioarele in apa rece!
Foto: ghimpele.ro

Cand Emil Boc a anuntat ca il demite pe ministrul de Interne Dan Nica, in septembrie 2009, iar liderii PSD au sarit ca arsi, Traian Basescu a avut o iesire care ar fi putut sa tradeze responsabilitatea si luciditatea unui presedinte mediator si impartial.

Ar fi putut fi o mostra de responsabilitate prezidentiala, daca nu am fi stiut inca de pe atunci, iar acum e un fapt demonstrat, gradul de slugarnicie si obedienta al premierului Emil Boc fata de Traian Basescu.

"Cred ca in toate actiunile celor doua partide trebuie sa domine responsabilitatea si in masura in care vor solicita o intalnire va fi bine sa o facem. Cred ca cele doua partide trebuie sa isi bage repede picioarele in apa rece", afirma atunci Traian Basescu. Declaratia a inflamat si mai rau spiritele iar ce a urmat este deja istorie: PSD a iesit de la guvernare si Traian Basescu a castigat astfel cel de-al doilea mandat de presedinte. Victorie datorata in mare parte si controlului indirect al voturilor din strainatate.

Amintirea momentului, cu toata incarcatura sa de ipocrizie, e un bun pretext pentru a citi in aceeasi cheie un alt conflict in care Traian Basescu si-ar fi putut juca mult mai bine rolul de presedinte: relatia tot mai incordata care vedem ca ia nastere intre Romania si Ungaria. E un fapt greu de negat ca vecinii nostri lucreaza cu grija si de multi ani la construirea unei politici externe agresive si revizioniste. De aici s-au nascut si majoritatea scandalurilor in ultimii ani in care a fost implicata si partea romana. Din fericire, aproape toate s-au stins repede si fara consecinte majore.

S-a speculat la nesfarsit despre rolul pe care Traian Basescu l-a avut in incurajarea agresivitatii in discurs a partii ungare, prin diferitele jocuri politice si servicii pe care le-a facut sau le-a primit din partea unor lideri precum Laszlo Tokes sau si mai controversata relatie cu Viktor Orban. Analizate la rece, cu sau fara picioare desculte, relatiile pe care Basescu le-a dezvoltat cu partea maghiara nu ar fi trebuit sa conduca in mod necesar la incurajarea initiativelor extremiste.

Cand la inceputul lui 2013 exploda scandalul steagurilor secuiesti si, din nou, problema recunoasterii Tinutului Secuiesc, presedintele a preferat sa pastreze tacerea si sa lase rezolvarea conflictului in grija autoritatilor direct raspunzatoare. Pasul in spate facut atunci de Traian Basescu a fost interpretat ca o lasitate si o polita platita fata de serviciile pe care premierul ungar Viktor Orban le-a facut presedintelui in campania de la referendumul de demitere din vara anului trecut. Ajutor care a existat, a fost cat se poate de eficient si, in acelasi timp, impotriva tuturor legilor si uzantelor.

Odata cu explozia ultimului scandal insa, dupa declaratiile halucinante ale lui Tokes despre protectoratul maghiar asupra Transilvaniei si ale liderului Jobbik - Gabor Vona, a iesit la lupta si Traian Basescu. A urmat o avalansa de isterii - de la Crin Antonescu si Titus Corlatean, din partea noastra, pana la secretarul de stat din Ministerul de Externe ungar, care l-a convocat pe ambasadorul roman la Budapesta pentru a da socoateala de afirmatiile sefului MAE.

De data asta presedintele nu si-a amintit de propriul sfat si nu a avut intelepciunea sa le declare tuturor sa isi bage picioarele in apa rece, singurul lucru intelept pe care ar fi putut sa il faca toata lumea, ci si-a asumat de la Joseni o cruciada impotriva Ungariei si rolul de lider in zona pentru a pune la punct Budapesta. Cum nici Ponta nu poate oferi lectii de luciditate, dupa ce ministrul sau de Externe a contribuit si el la inflamarea tensiunilor dintre Bucuresti si Budapesta, nu avem decat a astepta reactia Bruxelles-ului pentru a afla ca alunecam incet si sigur spre statutul de paria a UE.

Eticheta care nici nu mai conteaza daca va avea sau nu legatura cu realitatea, dreptatea si adevarul istoric. Trebuie sa stim doar ca inflamarea relatiilor cu Ungaria e un drum din care noi sigur nu vom castiga nimic. Dimpotriva. Romania are nevoie acum mai mult ca oricand de un lider lucid, care sa nu alerge in campania electorala alaturi de toti istericii. Un vis care sigur nu se va implini.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Basescu Ungaria relatii, #Basescu cruciada Ungaria autonomie , #Victor Ponta