Un exercitiu de imaginatie (Opinii)

Vineri, 27 Mai 2011, ora 23:50
5561 citiri
Un exercitiu de imaginatie (Opinii)

Va propun un exercitiu de imaginatie: eliminati din harlmalaia Opozitiei orice referire la Traian Basescu, directa sau indirecta. S-a facut liniste, nu-i asa? O liniste asurzitoare, netulburata de vreo idee, vreun proiect, vreo initiativa, vreo tresarire de viziuni viabile.

Ce ne spun noua viitorul potential presedinte si premier ai Romaniei, care au portile larg deschise la orice televizune de stiri, la orice ora din zi si din noapte, pentru orice rostire se gandesc sa emita? Nu sunt cenzurati, nu sunt hartuiti, nu sunt incoltiti de intrebari incomode, asa ca se pot manifesta liber, ne pot coplesi cu maretia viziunii lor.

Si cand colo, ce sa vezi? Nu deschid gura decat pentru a se raporta la Traian Basescu si Guvernul Boc, care au facut sau nu au facut, au spus sau nu au spus, au comandat sau nu au comandat, in orice caz au facut rau sau nu au facut bine. Ajungem astfel la situatii aberante in care presedintele este acuzat pentru ca ar fi decis lucuri pe care in urma cu numai cateva saptamani era acuzat ca nu le-a decis, de exemplu controalele in portul Constanta. Sau ii vedem pe Victor Ponta si Crin Antonescu aparand cu piepturile goale un potential penal din PD-L, strict pe baza unor speculatii cu trimitere la cine altul decat Traian Basescu.

Programul economic anuntat astazi de USL nu iese catusi de putin din regula. Este clar ca USL vrea sa fie bine si cum altfel decat asezandu-se in totala antiteza cu actuala putere. A crescut Guvernul Boc TVA? USL va scadea impozitele, va scadea CAS, va acroda deduceri de poveste, ca micsora TVA la alimente si va acorda facilitati de facilitati pentru tineri. A taiat Guvernul Boc din aparatul bugetar? Lasa ca va crea USL locuri de munca si nu cateva, ci un milion, sa fie suma rotunda. S-a axat Guvernul Boc pe reducerea deficitului bugetar? Lasa ca va genera USL crestere economica, de parca fara asanarea si decapusarea econimiei si fara redresarea cifrelor macro puteam vorbi vreodata despre crestere economica sanatoasa.

De unde bani pentru toate astea? Eterna placa, deja uzata: cresterea gradului de colectare pana la 38%, asorbtia de fonduri euorpene si combaterea evaziunii. Adica piela ursului din padure, caci nimeni, niciodata in Romania nu a reusit un grad de colectare de peste 33%, iar pentru absorbita de fonduri e necesar nu numai proiectul, ci si capitalul pentru cofinantare. De unde? Altfel programul suna, desigur, seducator.

E, desigur, firesc ca Opozitia sa critice Puterea la toate nivelurile ei, dar de aici pana la raportarea exclusiva la putere e totusi o cale lunga. Practic PSD si PNL in frunte cu liderii lor nu au in acest moment o agenda proprie, independenta de Traian Basescu si PD-L. Traiesc exclusiv din agenda presedintelui, a guvernului si a DNA, la care se raporteaza orice discurs sau initiativa a lor.

Si totusi USL, ca si partidele componente urmeaza sa existe si dupa ce Traian Basescu isi va incheia mandatul. Liderii acestor partide se pregatesc sa ocupe cele mai inalte pozitii in stat. Si ce vor face cu ele? Caci atunci cand le vor ocupa, discursul antiBasescu si antiBoc nu va mai avea obiect si nici macar cel antiDNA, caci PSD a anuntat deja ca va destitui toti procurorii care declanseaza acum actiuni impotriva unor social democrati. Ba ma tem ca vor fi vizati si cei care ii salta pe democat liberalii suspectati de fapte penale, caci fratia penala e transpartinica.

Fara Traian Basescu, ce va ramane din actuala Opozitie devenita Putere si din cei doi lideri ai ei? Ce viziune vor pune ei in practica? Daca este cea din programul economic, sa ne temem. Deocamdata opozitia noastra se arata cel putin la fel de inepta ca puterea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Antonescu Ponta Basescu Boc, #program guvernare USL , #Emil Boc