Ultima strigare a lui Traian Basescu (Opinii)

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 16:55 9327 citiri

Scorul mare obtinut de USL, disparitia ARD din cauza rezultatului catastrofal la alegeri si esecul unor importanti lideri PDL trebuie sa-i fi dat deja de inteles presedintelui ca nu prea mai are ce face, daca va considera in continuare Uniunea Social Liberala un dusman cu care trebuie sa se lupte.

Stie si el, asa cum stie orice palavragiu din Cismigiu, ca nu va putea sa se puna de-a latu' prea mult poftei useliste. Victor Ponta pare a capata inca un mandat de prim ministru...

Pentru ca USL are ca unic principiu fondator - enuntat si repetat chiar de catre liderii ei - opozitia fata de Traian Basescu si alungarea lui de la Cotroceni, Victor Ponta va ramane singura propunere de premier, indiferent de ce sens vor capata negocierile care urmeaza sa aiba loc la resedinta prezidentiala.

Victor Ponta a ajuns prima si singura optiune USL pentru functia de premier cu atat mai mult cu cat Traian Basescu nu a ratat in ultima vreme nicio ocazie sa isi manifeste parerea tot mai proasta fata de "copilot".

Cu o asemenea majoritate de mandate in Parlament, undeva la peste 60%, cei din USL isi permit sa forteze lucrurile si mana lui Traian Basescu pana la capat, avand in acelasi timp si intreaga legitimitate a oricaror actiuni vor considera de cuviinta sa le intreprinda pentru a-si instala premierul pe care il doresc la Palatul Victoria.

De cealalta parte, Traian Basescu nu are aproape nicio scuza daca nu il va desemna pe Victor Ponta. Si nu va putea invoca in apararea sa decat enigmaticul "interes national" - un concept gol si fara nicio acoperire, atat timp cat USL ii va flutura milioane de voturi si procentele care au propulsat-o in Parlament.

Aparent, desemnarea lui Victor Ponta este singura optiune rationala pe care presedintele o poate aborda la negocierile care urmeaza, daca nu vrea sa para cu totul rupt de realitatile politice ale momentului.

Dar la fel de rationala ar putea fi discutarea imaginii in plan extern a celui pe care USL il considera cea mai buna varianta de premier dintre toate posibile. Daca romanii nu s-au incurcat in plagiatul lui Ponta cand au votat din ura impotriva lui Traian Basescu si a PDL, poate ca are sens sa se discute onest si matur despre imaginea in plan extern a unui premier care are xeroxat stigmatul tezei de doctorat in fiecare referire biografica. Oricat de rationala ar putea sa para pentru unii aceasta abordare, ea este insa respinsa de USL.

Au fost deja facute toate scenariile posibile vis-a-vis de optiunile pe care le are Traian Basescu si de posibilitatile de contraatac de care dispune USL. Si din aceasta analiza presedintele iese aproape de fiecare data invins, daca nu va accepta drumul propus de USL.

Pe de alta parte, firea contradictorie a presedintelui ne-a invatat ca doar ceea ce a fost negat vehement poate fi apoi acceptat ca si cum ar fi implinirea unui vis. Din aceasta cauza, nu ar trebui sa mire pe nimeni daca Traian Basescu il va numi pe Victor Ponta premier la fel de rapid si bucuros, cum a facut-o si prima oara.

Va mai fi doar inca "un porc inghitit" ...in interes national. Paradoxal, desemnarea lui Victor Ponta pare a fi si singura cale care-i ofera lui Traian Basescu sansa de a renaste. Va avea ocazia sa se recredibilizeze pe masura ce Guvernul Ponta va incepe sa incaseze in minus in cumplitul an care se apropie.

Iar daca USL se va alia si cu UDMR, Traian Basescu va avea deja introdus si calul troian in sanul Uniunii.

Pe langa tradatorii mai vechi sau mai noi din PSD si PNL, presedintele va putea arunca in aer oricand majoritatea care acum ii sperie atat de mult pe unii, dar care in curand s-ar putea sa ajunga mai fragila decat si-ar putea imagina ceilalti.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Articolele semnate Leca... pffft.