Ultima carte a lui Basescu (Opinii)

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 23:55 14333 citiri

Presedintele stie ca daca nu isi negociaza in forta si de pe pozitii egale putinul care i-a mai ramas, are toate sansele sa sfarseasca in cel mai umilitor mod cu putinta: sa fie scos pe usa din dos a istoriei, deopotriva de catre politicieni si popor.

Huiduit de lume pe oriunde il prinde in public, cu o cota de incredere exprimata intr-o singura cifra si fara niciun alt proiect politic decat propria supravietuire, Traian Basescu nu vrea sa se lase a invata sa zica: "rau, ratusca, ramurica"....

Iar daca inca este rebel si nu vrea sa se abandoneze in bratele USL pana la anuntarea rezultatelor este si pentru ca astfel isi joaca ultima carte, inainte de a fi trimis in cimitirul vesel al politicii romanesti. Din aceasta cauza a ajuns nominalizarea premierului singura miza a alegerilor si unicul punct de interes in jurul caruia se duce intreaga lupta electorala.

Desemnarea candidatului la functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei este cantecul de lebada al lui Traian Basescu: daca il rateaza, poate spune adio politicii, istoriei si functiei.

Exista o singura mare diferenta intre alegerile din acest an si toate celelalte de pana acum: pe 9 decembrie se joaca doar si numai desemnarea premierului, nu formarea si stabilirea unei majoritati care va prelua guvernarea de la actuala putere.

Iar in functie de desemnarea premierului intervine, in plan secund, si soarta presedintelui. Va pierde el si ultimele insule ale puterii pe care inca o detine - servicii si Parchete - ori va fi suspendat si trimis din nou spre demitere poporului pentru nesupunere fata de spiritul si litera Legii?

Prins in dansul mortii intre demitere si recunoasterea infrangerii unui model de presedinte "jucator", pe care l-a practicat de cand a fost instalat la Cotroceni, Traian Basescu se agata cu disperare de ultimele sale resurse: apararea unitatii Uniunii Europene, statului de drept si valorilor democratiei in fata asaltului barbar si irational declansat de populistii lideri ai monstruoasei USL.

Un discurs falimentar in sine si pe care cu cat il va repeta si il va radicaliza, cu atat il va conduce mai grabnic si hotarat catre cimitirul politicii.

Nu doar ca un astfel de discurs este fatalmente eronat si mistificator, insa el nu atinge realitatea nici macar in punctele sale aparent adevarate - exceptiile si greselile comise de USL si liderii ei in vara, in timpul derularii procedurilor de suspendare din functie a presedintelui. Dincolo de amenintarile reciproce, unicul punct de interes al campaniei a ramas discutia in jurul desemnarii lui Victor Ponta ca premier pentru a doua oara.

Legata si de rezultatul alegerilor - in sensul in care are sens sa se vorbeasca despre o noua desemnare doar in cazul in care USL castiga peste 50% pe 9 decembrie - desemnarea premierului este privita de presedinte astazi ca fiind paralela si fara nicio legatura cu rezultatul votului romanilor, pentru simplul motiv ca experienta ultimilor ani, tot sub el, ne-a demonstrat ca politicienii se pot combina si pot fi facuti sa se lipeasca unii de altii in formatiuni si majoritati aparent incredibile si niciodata imaginabile.

Ramane sa vedem pana unde isi va juca presedintele cartea. Daca va merge pana la a arunca tara din nou in haos, refuzand sa respecte vointa poporului, ori va negocia cu succes predarea ultimelor bastioane ale puterii pe care inca o detine. In concluzie, votati cu incredere - vor tine cont toti de procentele adunate in targul pe care il vor incheia, ori ba, dupa 9 decembrie.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii