Traian Basescu vrea inca o suspendare (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 29 Iulie 2013, ora 13:10
8561 citiri
Traian Basescu vrea inca o suspendare (Opinii)

Traian Basescu pare ca joaca la testul de rupere. Testeaza limita pana la care premierul poate duce razboiul stiind ca mare lucru nu mai are de pierdut. Dimpotriva, ar putea castiga o suspendare.

Atacurile presedintelui impotriva lui Victor Ponta sunt din ce in ce mai aprige. Daca ne uitam numai in interviul din Romania Libera vom vedea formulari de o duritate extrema, culminand cu aceea referioare la cazul Hayssam: "Victor Ponta pare a fi un premier fara respect pentru lege.

El pur si simplu vrea ceva ilegal(...)De la Victor Ponta te poti astepta oricand la lucruri ilegale sau la situatii in care nu are curajul asumarii responsabilitatii functiei. (...) In fond, si el are niste schelete in dulap, fiindca pe vremea in care prospera Omar Hayssam, el era seful Corpului de Control al premierului Nastase. Avea in atributii inclusiv verificarea privatizarilor".

Sigur, ma intreb cand a descoperit presedintele dispretul lui Victor Ponta pentru lege, inainte sau dupa ce a acceptat cu convingere propunerile pentru procurorii sefi? Inainte sau dupa ce a promulgat ordonanta care elimina plafoanele pentru licitatiile publice din companii si regii de stat? Inainte sau dupa ce l-a trimis in locul sau la consiliul european? Inainte sau dupa ce l-a laudat si i-a multumit?

Sincer, am mai spus-o, as fi preferat ca ruperea coabitarii sa fi fost motivata mai mult de contraperformatele lui Victor Ponta si mai putin de aparitia Partidului Miscarii Populare si nevoia lui Traian Basescu de a se reinventa ca lider al opozitiei pentru a o tracta.

Pentru ca despre asta este de fapt vorba. Traian Basescu trebuie sa-si creasca noul copil politic si nu o poate face coabitand. A folosit primul prilej iesit in cale din multele oferite de Victor Ponta si a iesit din combinatia pacii. Joaca de copil pentru un politician ca Traian Basescu.

Dar de aceasta data presedintele pare ca vrea mai mult decat o harjoana pentru ca si miza este cu mult mai mare, adica viitorul sau politic post Cotroceni. Traian Basescu si-a imbracat din nou tricoul albastru si intinde cu hotarare coarda suspendarii.

Traian Basescu stie ca liberalii l-ar suspenda din nou si maine daca ar avea ocazia. Cel care s-a opus in permanenta a fost PSD dupa lectia usturatoare de anul trecut. Pentru ca social democratii, cu premier in functie au si cel mai mult de pierdut de pe urma consecintelor unei asemenea crize politice. Si exact in zona aceea Traian Basescu ataca violent.

De ce ar vrea presedintele sa fie suspendat a treia oara?

Pentru ca nu are un lider locomotiva pentru Partidul Miscarea Populara, dupa cum a lasat chiar domnia sa se inteleaga in interviul din Romania Libera. Noul partid este deocamdata o carpeala de fosti democrat liberali, mai pe romaneste o parte din PDL aripa Udrea (cealalta pare sa fi ramas in PDL la sabotaj). Pentru a ridica de la sol masinaria, pentru a-i da coerenta si vigoare e nevoie de un lider puternic, cu notorietate si experienta. Nu merge cu copiii si protejate.

Dar din Palatul Cotroceni, oricat ar forta limita Constitutiei, presedintele nu poate sa fie ceea ii trebuie acestui partid. O suspendare si campania pentru referendum i-ar da ocazia sa-l lanseze, sa faca din el aparatorul democratiei, forta sa asumata de dreapta. Dupa care se poate intoarce la Cotroceni sau, in caz de reusita, foarte improbabila, a referendumului, se poate aseza definitiv in fruntea PMP.

Si tocmai pentru a impidica acest scenariu, Victor Ponta s-ar putea sa nu consimta la suspendare. Dar cum tirul presedintelui se anunta tot mai sustinut va iesi ciuruit din confruntare.

Ramane de vazut insa daca aceasta strategie va fi suficienta pentru a lansa cu adevarat Partidul Miscarii Populare pentru ca electoratul cel mai mare, cel demobilizat, asteapta cu mult mai mult decat o confruntare intre palate si un PDL - Udrea rebotezat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Traian Basescu suspendare, #Basescu Ponta Hayssam, #Basescu Miscarea Populara , #presedinte