Traian Basescu: Unii politicieni ma cautau sa intervin in justitie

Marti, 20 Mai 2008, ora 08:48
5881 citiri
Traian Basescu: Unii politicieni ma cautau sa intervin in justitie

Presedintele Traian Basescu revine in atentia publica vorbind despre Sorin Oprescu, episodul "tiganca imputita" si justitie. El a spus ca regreta incidentul in care a jignit o jurnalista, dar a subliniat ca a fost o inregistrare "ilegala", a unei ziariste "insistente, agresive". Totodata, Basescu a simtit nevoia sa ii ia apararea candidatului Vasile Blaga, care era pozitionat intr-un sondaj aparut - intamplator sau nu - tot luni, cu 24% din optiunile alegatorilor.

Traian Basescu a declarat, luni, ca unul dintre motivele pentru care Sorin Oprescu nu a facut nimic cat timp a fost viceprimar la Primaria Capitalei este acela ca venea la munca de doua ori pe saptamana si "nu mai devreme de ora 16:00, cand se trezea".

"Omul asta nu vine la serviciu mai devereme de ora 16:00, ca si la Parlament. Sorin Oprescu nu a putut lucra cu Primaria, pentru ca trecea pe acolo de doua ori pe saptamana, pentru ca venea la ora 16:00, cand se trezea. Nu poti sa vii ca viceprimar cand pleaca functionarii", a spus Traian Basescu in cadrul unei emisiuni difuzate de Realitatea Tv.

De asemenea, seful statului a precizat ca o cauza a avansului lui Sorin Oprescu in cursa pentru Primaria Capitalei este si aceea ca a fost impins de "dramulete", lucru de care candidatul PD-L Vasile Blaga nu a "beneficiat".

"Blaga a pornit greu si putin tarziu si pentru ca nu a pornit cu o dramuleta de genul se respinge lista, decidem asupra listei, vine o doamna de pe la sectorul 3 parca, care depune o contestatie, dar le mai dam si foc la cort", a spus ironic presedintele, adaugand ca acest avantaj a fost retezat de "ideea nastrusnica de a face o autostrada suspendata deasupra Bucurestiului".

Traian Basescu a cerut un "drept la replica" in dorinta de a prezenta ce s-a facut in timpul mandatului sau de primar general, enumerand printre realizarile sale contorizarea apartamentelor, modernizarea punctelor termice, iluminatul public, proiectul centrului istoric, statia de epurare, liniile de tramvai 41 si 35 si eliminarea chioscurilor.

Criticat de jurnalisti ca in locul celor "40.000 de chioscuri" daramate in timpul mandatului sau la Primarie au parut mii de cladiri dezastroase din punct de vedere arhitectural, Traian Basescu a spus ca dezvoltarea face parte din fiecare oras si ca ea trebuie sa existe.

"Trebuie sa fim constienti ca dezvoltarea insemna si schimbarea fetei unui oras. Am auzit zilele astea ca se construieste un bloc de 35 de etaje. M-a frapat indignarea ca se construia un bloc cu 35 de etaje. Tehnologia a evoluat, pamantul e scump, nu poti cere nimanui sa investeasca in imobile de patru etaje. Trebuie sa avem si astfel de constructii. Solutia este realizarea zonei metropolitane", a mai spus Traian Basescu.

Basescu: Atat timp cat voi fi atacat, voi raspunde

Presedintele a spus ca se simte obligat sa se implice in campania electorala, deoarece este atacat de candidatii in alegerile locale si atata timp cat va fi atacat va raspunde.

"Am vazut socul cu Vasile Blaga. Tema saptamanii din respectiva perioada erau blaturile, cand s-a spus ca nu il vreau pe Vasile Blaga la Capitala. Era un efort mare de convingere la toate televiziunile ca Basescu nu il vrea pe Blaga Primar General. Am dorit sa contrazic aceasta tema".

Traian Basescu a explicat de ce a facut cateva declaratii despre Aurelian Pavelescu, dupa intalnirea cu Vasile Blaga si Liviu Negoita.

"Din partid au fost cinci, sase oameni, avocati, care au avut delegatie de la mine ca sa ma reprezinte. Daca Pavelescu spune ce a facut pentru a se inchide dosarul Flota, sa spuna. Pe Pavelescu l-am facut parlamentar, dandu-i un loc eligibil, nu s-a facut singur. Omul asta a crezut dupa ce a plecat din partid ca isi face un nume atacandu-l pe fostul presedinte al partidului".

Basescu: Cine promite ca rezolva problemele Capitalei in patru ani minte

Vorbind despre problemele din Bucuresti, Traian Basescu a spus ca cel care promite rezolvarea problemelor in patru ani, minte.

"Vreau sa iesim din minciuna. Orice candidat care spune ca rezolva problemele Bucurestiului in patru ani, minte. Trebuie atacate simultan multe lucruri, bulevardelor li se reface fundatia. Nimeni nu poate rezolva probleme Bucurestiului doar in patru ani. Bucurestiul mai are nevoie de multe mandate ca sa fie prietenos cu cetatenii lui. Depinde si cine vrea sa faca doua mandate dupa ceea ce i se intampla in momentul in care ajunge primar. Nimeni care stie ca lasa o bucata din sufletul lui in lucrurile astea, nu mai vrea sa faca asta".

Basescu: Au fost politicieni care m-au cautat si acasa sa intervin pentru ei in Justitie

Presedintele a tinut sa precizeze ca niciodata nu a intervenit pentru nimeni in rezolvarea problemelor de orice tip, subliniind ca singurul motiv pentru care s-a vorbit ca ar fi intervenit este acela ca, refuzand sa intervina, si-a atras multi dusmani.

"Cred ca datorita legaturii reale dintre presedinte si PD-L s-a transmis dorinta mea de a nu negocia. De exemplu, interventiile in justitie. Unii politicieni au venit si la mine acasa pentru asa ceva. Le-am spus ca nu eu am spus procurorului sa deschida dosarul si nici sa il inchida. In momentul in care refuzi compromisul, devii dusman. Eu cred in acel compromis care e in beneficiul interesului public", a spus Basescu.

El a sustinut ca nu i-a denuntat pentru ca nu au mers mai departe cu demersul lor. "Am o experienta cu anunturile tarzii", a adaugat el, referire la "biletelul" dezvaluit de Elena Udrea. "Desi acum se dau mari, mi se pareau atat de umili atunci cand au venit sa ma roage sa intervin", a mai spus Basescu.

Basescu: Iliescu, Tariceanu si Geoana au vrut inlaturarea mea

Presedintele a spus ca cei care au vrut inlaturarea sa in mai 2007 au fost Ion Iliescu, Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana, scopul lor fiind inlaturarea PD de la guvernare si mentinerea lui Tariceanu in fruntea Executivului pana la terminarea mandatului.

"Au fost Iliescu, Tariceanu si Geoana, ei au fost artizanii acestei intelegeri, cu garantia ca Tariceanu va fi mentinut in functia de premier pana la terminarea mandatului", a atacat Basescu, precizand ca aceste informatii le are "de la oameni politici de peste tot".

Basescu: "Tiganca imputita", o conversatie privata

"Il regret (incidentul "tiganca imputita", n.r.) chiar daca nu am acceptat si nu voi accepta niciodata ca discutiile pe care le am cu sotia mea sa fie subiect de interes public", a spus seful statului.

Traian Basescu a subliniat faptul ca era o inregistrare "ilegala", care "nu putea fi utilizata nicaieri". "Batalia mea nu a fost cu Andreea Pana, nici cu Consiliul (pentru Combaterea Discriminarii, n.r.), ci a fost legata de a nu crea un precedent de a folosi public o conversatie privata", a sustinut seful statului. "Oricine din acel moment putea sa invoce precedentul cu presedintele Romaniei cand o inregistrare ilegala a fost utilizata in instanta", a adaugat el.

"Pentru a-mi proteja mie dreptul la intimitate, mie si implicit dumneavoastra" - a explicat seful statului de a facut recurs la decizia CNCD si a justitiei in cazul Andreea Pana. Intrebat daca va exista un moment in care se va reconcilia "cu gaozarii, cu pasaricile, cu tigancile imputite", Basescu a dat un raspuns negativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Traian Basescu, #primarie, #Blaga, #Tariceanu, #Geoana, #Oprescu, #Iliescu, #PAvelescu , #presedinte