Traian Basescu, totul sau nimic

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 12:57
6512 citiri
Traian Basescu, totul sau nimic
Foto: Arhiva

In acest moment presedintele Traian Basescu joaca la limita, cu acceleratia la podea. Sunt convinsa ca intelege riscul cel mare: daca electoratul va considera ca presedintele este abuziv, cu tentatii dictatoriale, dupa cum il acuza Opozitia, daca cea mai mare parte a electoratului l-ar prefera pe Klaus Iohannis drept premier si se simte frustrat de refuzarea acestuia, nu-l va realege pe Traian Basescu.

Este foarte periculos sa faci asa ceva cu mandatul, practic, pe masa, dar presedintele jucator vrea totul sau nimic. Cu alte cuvinte, Traian Basescu prefera sa riste pierderea alegerilor decat sa riste inca trei ani de mandat dupa modelul celor petrecuti cu Calin Popescu Tariceanu la Palatul Victoria.

Traian Basescu pare a prefera riscul pierderii puterii, riscului de a recapata o putere golita de continut, adica exact ce i s-ar putea intampla cu Klaus Iohannis, premierul adversarului, pe care sa nu-l poate demite si care sa poate reconfigura cabinetul dupa cum va vrea majoritatea pe care o reprezinta.

Sa nu ne asteptam asadar cumva ca Traian Basescu sa faca vreun pas inapoi. Dimpotriva. Pe ora ce trece este tot mai ofensiv, miscarile sale sunt tot mai radicale, iar parlamentarii vad pisici tot mai negre si mai grase.

"(daca guvernul Croitoru e respins n.red.)Nu am nicio alta solutie decat sa respect votul de la alegeri parlamentare din 2008 si sa desemnez un al doilea premier din partidul cu cel mai mare numar de parlamentari". Adica din PD-L. Nominalizarea democrat liberalilor nu a fost dezvaluita in toata splendoarea ei, insa coltul ridicat eficient, "pe surse", a aratat chipul cosmarurilor supreme ale politicienilor romani: Monica Macovei. Cu alte cuvinte, daca nu-l vreti pe Croitoru, va izbesc in moalele capului cu Macovei.

O trantim si pe Macovei, vor propune cei mai viteji dintre parlamentari. A venit si rapsunsul: "(dizolvarea Parlamentului n.red.)poate fi in prima zi dupa alegeri, pe 7 decembrie. Presedintele in functie face treaba asta, nu asteapta nimeni pe noul presedinte".

Nu-i chiar asa, pentru ca 60 de zile de la prima nominalizare respinsa de Parlament ar expira pe 13 nu pe 7 decembrie, iar presedintele actual ar fi si atunci in ultimele 6 luni de mandat. Cert este insa ca daca Traian Basescu va fi reales, soarta Parlamentului e pecetluita. Practic, dupa aceasta declaratie transanta, un vot pentru Traian Basescu este, implicit, un vot pentru dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate, ceea ce ar putea schimba fundamental datele problemei.

Vedeti vreun parlamentar absolut convins in acest moment ca Traian Basescu va pierde alegerile? Vedeti multi parlamentari dispusi sa-si riste mandatul in functie de o decizie a Curtii Constitutionale care sa spuna daca cele doua nominalizari respinse inainte de alegeri se pun sau nu la socoteala? Cei mai multi s-ar putea gandi de-acum de doua ori inainte de a-l respinge pe Lucian Croitoru, mai ales ca nici ei nu au deocamdata certitudinea daca perceptia publica a acestui moment va fi favorabila sau defavorabila lui Traian Basescu.

Dar parlamentarii stiu ca riscul anticipatelor nu tine exclusiv de Traian Basescu. Orice presedinte ar fi ales in decembrie, ar putea avea tentatia sa le organizeze pentru a schimba configuratia parlamentului in favoarea partidului sau, profitand de efectul psihologic al castigarii prezidentialelor.

Si le-a mai susurat Traian Basescu ceva parlamentarilor: referendumul va avea loc cu sau fara avizul lor. Iar daca perceptia publica asupra actualei crize va fi defavorabila Parlamentului este foarte posibil ca prezenta la vot sa fie foarte mare, avantajand-l pe Traian Basescu, iar raspunsul la intrebari sa fie un DA zdrobitor.

In aceasta ofensiva totala Traian Basescu face si erori importante. Un exemplu este cel referitor la data la care ar putea dizolva Parlamentul. Apoi, ne spune ca guvernul Croitoru ar putea dura pana in 2012. Dar acest Cabinet este conceput ca guvern de uniune nationala, fara opozitie sau cu o opozitie minuscula. O astfel de aberatie din punctul de vedere al democratiei ar trebui sa supravietuiasca pana in 2012 sau presedintele mizeaza pe o cu totul alta configuratie decat cea de uniune nationala?

Nu stiu daca aceste erori sunt semnele disperarii, dupa cum sustine Opozitia, sau ale unei determinari feroce pe ultima suta de metri in care este aruncata in lupta toata munitia, de la artilerie grea de razboi, la pistoale de lemn. Stiu insa ca Traian Basescu nu trebuie subestimat, mai ales in bataliile de tipul "totul sau nimic".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Basescu premier, #Guvern uniune nationala Basescu, #Lucian Croitoru, #Monica Macovei, #Klaus Johannis, #referendum Parlament unicameral , #presedinte