Traian Basescu si-a aratat cartile foarte devreme - Interviu cu Barbu Mateescu (Sociollogica)

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 13:48
7615 citiri
Traian Basescu si-a aratat cartile foarte devreme - Interviu cu Barbu Mateescu (Sociollogica)
Foto: B1TV

Sociologul Barbu Mateescu este de parere ca presedintele Traian Basescu i-a facut, luni seara, lui Crin Antonescu o invitatie la colaborare si, totodata, a transmis un semnal politic foarte puternic partidelor de dreapta, care vor inregistra un esec previzibil la prezidentiale daca nu vor avea un singur candidat.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Barbu Mateescu subliniaza faptul ca PSD si PNL au in spate organizatii politice extrem de solide, care au capacitatea sa organizeze campanii profesioniste si sa mobilizeze lumea la vot, diferenta fata de restul clasei politice fiind "enorma".

Totodata, acesta reaminteste ca dupa cele doua mandate detinute de Traian Basescu, urmeaza un nou ciclu politic, motiv pentru care energiile politice care vor fi puse in miscare vor fi imense.

Basescu iese la atac: Au vrut sa ma acuze de inalta tradare. Ponta era parte din plan

Cum sa interpretam declaratiile facute luni seara de Traian Basescu? A dat startul alegerilor prezidentiale? A fost dat inainte de USL, care mimeaza de cateva saptamani ruperea? Sau este prea devreme sa vorbim de prezidentiale?

Intrebarea este interesanta. Cred ca Traian Basescu si-a aratat foarte devreme cartile pe care le are in mana. Oficial, vom putea vorbi despre inceputul campaniei in clipa in care PSD va anunta in mod public ca are un candidat propriu, iar in cazul in care acest lucru nu se va intampla, atunci abia in toamna viitoare.

Daca declaratiile presedintelui ar fi avut loc ceva mai motivat si cu cateva saptamani inainte de turul doi, sau macar intre turul unu si turul doi al prezidentialelor, cred ca ar fi avut o logica ceva mai evidenta. Surprinde faptul ca au fost facute atat de devreme si cred ca este, sau cel putin asa va fi receptat de Crin Antonescu, o invitatie la o eventuala colaborare. De asemenea, reprezinta si un semnal foarte puternic pentru spatiul politic din opozitie, si anume ca daca nu exista un singur candidat al dreptei, esecul este previzibil.

Antonescu: Analiza lui Basescu e corecta; PSD la prezidentiale are o problema (Video)

Cum se pozitioneaza la ora actuala principalii candidati la presedintia Romaniei? Vedem mai multe sondaje in spatiul public, dar stim ca unele sunt facute de apropiati ai partidelor politice.

In cazul in care Victor Ponta ar candida, el si Crin Antonescu ar fi foarte apropiati. E greu de spus daca primul este in avantaj, (desi exista un sondaj care sustine acest lucru, facut de CSCI), insa acesta este, sa zicem, un semn de intrebare.

Pe palierul opozitiei, pana la aparitia lui Catalin Predoiu dreapta se situa la 27-29%. Existau sondaje in care valoarea era mai mare sau mai mica, dar in medie cam acesta era nivelul. Aparitia in prim-plan a lui Predoiu este posibil sa fi schimbat lucrurile, nu neaparat in sensul ca ar aduce mai multi oameni de partea candidatilor opozitiei, desi nu este exclus, dar pur si simplu pentru ca a aparut un nou element important in plan politic. Insa, poti sa ai si 35-40% ca grup, daca aceste procente sunt impartite intre 2-3 candidati, degeaba.

Cum stau Victor Ponta si Crin Antonescu in sondaje comparativ cu Mihai Razvan Ungureanu, cel mai vechi prezidentiabil al dreptei? Cat de mare e diferenta acum?

Amandoi sunt deasupra lui Mihai Razvan Ungureanu, dar mi-e greu sa va raspund cu cat pentru ca in ultimele doua luni au avut loc multe evenimente, iar in tot acest interval s-a publicat un singur sondaj despre prezidentiale, iar eu prefer sa nu lucrez cu un singur sondaj decat daca este absolut iesit din comun. Prudenta este necesara.

Insa cred ca vorbim in primul rand despre oameni care s-au impus in ultimii ani ca si candidati la prezidentiale, si asta il ajuta inclusiv pe Mihai Razvan Ungureanu. Dar ce au ei de partea lor sunt organizatiile extrem de solide. Ele au capacitate nu numai de a mobiliza oamenii in ziua votului, dar si de a avea campanii profesioniste. Din punct de vedere al consultantei, diferenta dintre PNL -PSD, pe de o parte, si restul clasei politice este enorma, este covarsitoare, este mult mai mult decat acel scor de 60%-16% inregistrat la alegerile parlamentare. Si acest lucru se va vedea destul de bine.

Din punctul meu de vedere, opozitia are niste probleme de discurs, nu isi gaseste echilibrul dupa alegerile din 2012 si nu a reusit inca sa aprinda acea flacara emotionala de care este nevoie pentru rezultate puternice. Insa mai sunt luni multe pana la turul unu al alegerilor prezidentiale si abia atunci vom vedea.

MRU ii da peste nas lui Basescu: Noi, dreapta, vom avea grija sa nu intre Antonescu in turul doi

Presedintele a lansat luni seara cateva teme spectaculoase, printre care Arhiva Dunarea-Crescent-Dan Voiculescu. Sa nu uitam nici faptul ca Omar Hayssam a fost adus in tara. Credeti ca vor urma evenimente spectaculoase, care sa rastoarne scorurile sau sa mobilizeze masiv alegatorii la vot?

Nu. Din punctul meu de vedere, cam toata prima parte a interviului acordat de presedinte a fost legata de trecut. Sunt teme care au fost foarte interesante in 2005, 2007, 2009, dar care acum nu mai au legatura cu agenda publica.

Eu cred ca spatiul de manevra al presedintelui este foarte redus. S-a vazut si din interviu, cand s-a vorbit despre turul doi din 2009, de parca mai conteaza acum. In schimb, cand s-a vorbit despre actiunile politice din prezent si din viitor el a parut mai degraba spectator, facea mai degraba analiza politica, decat influentare de electorat. Cel putin asa voia sa para.

Va mira? Nu asa trebuie sa se comporte un presedinte?

Traian Basescu este un presedinte jucator si cel putin in ultimele luni parea sa fie pregatit pentru o cariera politica dupa 2014. Traian Basescu avea (din ce in ce mai evident) rolul de om politic care ataca, loveste, raspunde si asa mai departe.

In 2009 am inregistrat incidentul cu caseta in care Traian Basescu parea ca loveste un copil, iar Mircea Geoana a fost surprins intrand la Sorin Ovidiu Vintu. La cat de incins este jocul politic si la cat de mare e miza alegerilor prezidentiale, credeti ca ne putem astepta la noi episoade de acest gen?

Este foarte probabil pentru ca este un inceput de drum nou. Pana acum am avut in istoria recenta a Romaniei doua figuri importante care au castigat mai multe mandate (Ion Iliescu si Traian Basescu -n.red), care au mobilizat la vot milioane de oameni. Acum suntem la inceputul unui nou cliclu. Asta inseamna ca energiile care vor fi degajate pentru selectarea omului care va fi presedinte timp de 5 ani vor fi imense. Prin urmare, da, ma astept ca astfel de lucruri sa se intample.

Privind in perspectiva, cine are cele mai mari sanse sa castige prezidentialele din 2014?

Chiar nu va pot raspunde pentru ca nu avem o certitudine cu privire la cine candideaza. Nu putem spune clar daca PSD va avea un candidat, daca va fi Ponta, sau daca va fi Geoana, care, dupa cum vedem, se agita foarte mult.

Ce sanse are Sorin Oprescu, mai ales dupa moartea copilului muscat de cainii vagabonzi?

E un calcul pe care trebuie sa il faca cei din PSD. Dar uitati-va cate optiuni sunt, pe Oprescu nici nu l-am luat in calcul pana acum. Iar in opozitie la fel, s-ar putea sa fie 3 candidati, 2, 4 sau unul singur. De aceea spun ca suntem inca foarte departe de momentul alegerilor si nu va pot da in acest moment un raspuns credibil.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Barbu Mateescu alegeri prezidentiale, #Barbu Mateescu Basescu prezidentiale, #Ponta Antonescu candidati alegeri , #presedinte