Traian Basescu: Romania nu are planificate operatiuni militare in R. Moldova

Duminica, 04 Mai 2014, ora 16:40
2280 citiri
Traian Basescu: Romania nu are planificate operatiuni militare in R. Moldova
Foto: Administratia Prezidentiala

Romania nu are planificata apararea Republicii Moldova prin mijloace militare, pentru ca, potrivit Constitutiei, Moldova este un stat neutru, a declarat, duminica, presedintele Traian Basescu.

Afirmatia sa vine dupa ce premierul Victor Ponta a spus ca va propune ca in urmatoarea sedinta a CSAT sa existe "o analiza foarte clara" a institutiilor statului, legat de ceea ce va putea face Romania pentru a sprijini Republica Moldova in contextul conflictului din Ucraina.

"Vreau sa informez ca Romania nu are planificata in niciun fel apararea R. Moldova prin mijloace miltare. Si asta plecand chiar de la Constitutia R. Moldova care se declara stat neutru. Atata timp cat suntem o tara democrata trebuie sa respectam statutul constitutional al unui vecin, chiar daca acest vecin este Republica Moldova", a precizat Traian Basescu.

Ponta va cere CSAT o evaluare a problemelor securitatii, inclusiv din Moldova

Potrivit sefului statului, Victor Ponta trebuie sa ajute R. Moldova prin acordarea de prioritate proiectelor de interconectare energetica.

"Cred ca ceea ce ar trebui sa-l preocupe pe premier pentru a ajuta R. Moldova este sa treaca de la declaratii la fapte. Eu nu am mijloace sa fac ce trebuie facut, mijloacele sunt la guvern. Dar trebuie sa dea prioritate, daca vrea sa ajute R. Moldova, daca vrea sa apere R. Moldova, proiectelor de ingerconectare energetica, fie ca vorbim de cele doua linii de 400 de kilovolti, Iasi-Ungheni-Strauseni sau Suceava-Balti, fie ca vorbim de finalizarea lucrarilor la gazoduct cat mai rapid si extinderea acestuia de pe magistrala Iasi-Ungheni pana la Chisinau.

Acestea sunt modalitati prin care putem apara R. Moldova, pentru ca altfel totul ramane o demagogie", a spus Traian Basescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, ca va propune, in calitate de vicepresedinte al CSAT, sa fie facuta o analiza in legatura cu ceea ce va putea face Romania pentru a sprijini guvernul legitim al Republicii Moldova.

"Presedintele o stabileste (sedinta CSAT-n.r.), noi vom propune. In calitatea mea de vicepresedinte al CSAT, voi propune ca obligatoriu sa avem din partea tuturor institutiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci si din partea serviciilor de informatii, o analiza foarte clara apropo de ceea ce putem si trebuie sa facem pentru a sprijini guvernul pro-european si guvernul legitim al Republicii Moldova", a declarat premierul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Traian Basescu CSAT, #Republica Moldova CSAT, #Victor Ponta CSAT , #presedinte