Basescu, despre Ucraina: Nu e invazie, e infiltrare. Putin vrea acolo o Transnistrie mai mare

Joi, 28 August 2014, ora 19:45
7452 citiri
Basescu, despre Ucraina: Nu e invazie, e infiltrare. Putin vrea acolo o Transnistrie mai mare

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, privind situatia din Ucraina, joi seara.

Seful statului a afirmat ca Romania nu apreciaza ca impotriva Ucrainei s-a produs o invazie, ci ca in tara vecina este o escaladare semnificativa a sprijinului pe care Rusia il acorda separatistilor.

Incepe razboiul in Ucraina? Rusia a invadat, Kievul cere ajutor militar de la UE. Moscova raspunde LIVE

Traian Basescu a precizat insa ca tara noastra condamna actiunea Rusiei de a sustine separatistii.

Seful statului a mai spus ca s-a intalnit joi cu reprezentati ai Ministerului de Interne, cu serviciile de informatii ale Armatei, SIE si SRI, iar rezultatul evaluarii situatiei din Ucraina arata ca "obiectivul lui Putin e sa realizeze o Transnistrie de dimensiuni mult mai mari in Estul Ucrainei pentru a bloca ratificarea Acordului de asociere cu UE si eventualele demersuri ale Ucrainei de a deveni stat membru NATO".

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu

- Deci nu a fost invazie, dar riscul major este al schimbarii fortelor in favoarea separatistilor.

- Evaluarea noastra e ca obiectivul lui Putin e sa realizeze o Transnistrie de dimensiuni mult mai mari in Estul Ucrainei pentru a bloca ratificarea Acordului de asociere cu UE si eventualele demersuri ale Ucrainei de a deveni stat membru NATO.

Corlatean: S-ar impune convocarea CSAT pe situatia din Ucraina

- Ramanem alaturi de Ucraina, suntem un sustinator al Ucrainei si ceea ce putem face vom face pentru aceasta tara.

- Romania condamna actiunea Rusiei de a sustine separatistii. Romania reafirma sustinerea pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei.

- As sublinia faptul ca analiza noastra arata ca se produce o debalansare in favoarea separatistilor care primesc sprijin de la Rusia.

- Evaluarea noastra este ca Ucraina se afla in dificultate pe frontul de lupta si ca mijloace tehnice suplimentare sunt necesare.

Basescu: Situatia de securitate din estul Ucrainei e ingrijoratoare

- In analiza pe care am facut-o astazi, cu Ministerul de Interne, cu serviciile de informatii ale Armatei, SIE si SRI si la care practic au participat cele mai autorizate persoane in aceasta situatie, putem aprecia ca urmare a escaladarii introducerii de tehnica militara si specialisti ca se produce o debalansare a raporturilor de forte in favoarea separatistilor.

- Sprijinul se manifesta prin doua modalitati: 1- Infiltrarea de militari specialisti ca ofiteri de comanda, dar si specialisti in operarea tehnicii moderne de lupta pe care Rusia o pune la dispozitia separatistilor. 2 - Transferul tot mai masiv de tehnica de lupta catre sepratisti.

Incepe razboiul in Ucraina? NATO dezvaluie cate trupe rusesti lupta alaturi de separatisti

- As vrea sa prezint pozitia Romaniei. As vrea sa clarific faptul ca Romania nu considera ca s-a produs o invazie impotriva Ucrainei, invazia inseamna toate categoriile de forte. Ceea ce se petrece in estul Ucrainei este o escaladare semnificativa a sprijinului pe care Rusia il acorda separatistilor.

- Observ ca in mass media din tara noastra exista o dezbatere intensa privind evenimentele din estul Ucrainei.

Ucraina, la un pas de razboi. Rusia a invadat tara?

Ucraina se afla la un pas de razboi, dupa ce presedintele Petro Porosenko a anuntat, joi, intr-un mesaj video catre natiune, ca armata rusa a invadat tara.

Porosenko si-a anulat vizita de lucru in Turcia pentru a gestiona situatia critica din estul Ucrainiei si a cerut o intrunire de urgenta a Consiliului pentru Aparare si Securitate, care va avea loc joi si in care se va stabili ce pasi vor fi facuti in continuare.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca s-ar impune convocarea CSAT in contextul ultimelor evenimente din Ucraina, dar a subliniat ca acesta este atributul presedintelui.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#Traian Basescu migratie primari, #Traian Basescu traseism primari, #Traian Basescu razboi Ucraina , #presedinte