Traian Basescu, politician de Opozitie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Mai 2010, ora 12:27
8159 citiri
Traian Basescu, politician de Opozitie
Foto: Arhiva

La teorie, Traian Basescu este imbatabil. De aceea si este, probabil, modelul mult invidiat si inca nerepetat al liderului de Opozitie cu un discurs penetrant, articulat, logic. Cand ajunge insa la practica, Traian Basescu se subtiaza brusc.

Si joi seara, domnia sa a tinut la Palatul Cotroceni un discrus foarte bun pentru un lider de Opozitie, indicand precis vulnerabilitatile, riscurile, bolile si sansele societatii romanesti, totul documentat, bazat pe cifre. Ne-a explicat, bunaoara, ca avem un sistem politic clientelar, de la care nu face exceptie niciun partid, un sistem bolnav, la fel ca acela social, pe care Romania nu le mai poate sustine.

Ne-a vorbit presedintele despre cresterea exploziva a numarului pensionarilor pe caz de boala, dar nu in mod unitar, la nivelul intregii tari, ceea ce ar fi indicat o problema sistemica, ci numai in anumite zone, ceea ce indica foarte multa coruptie. Cert este ca numarul pensionarilor fara stagiu complet si pe caz de boala a ajuns la 2,2 milioane, mai multi decat cei cu stagiul complet.

Ne-a vorbit presedintele despre cele 200 de ajutoare sociale care exista in Romania, care costa 2 miliarde de euro si de care beneficiaza 7 milioane de romani, ajutoare care sunt in mare masura nejustificate si creeaza aberatii. Asa se face ca avem persoane care incaseaza lunar un cumul de ajutoare de 3-4-5 mii de lei.

Ne-a mai vorbit Traian Basescu despre necesitatea absoluta a reducerii aparatului bugetar extrem de ineficient si costisitor. In 2004, cheltuielile cu aparatul bugetar erau de 17 miliarde de lei si au ajuns anul acesta la 43,6 miliarde de lei. Veselia clasei politice si principiul "voturi sa iasa", ne-au adus aici, apreciaza forte corect Traian Basescu.

Si ne mai spune presedintele un lucru esential, indelung asteptat: masurile de austeritate nu vor avea nicio valoare daca Guvernul nu le va acompania cu solutii de sustinere a economiei, solutii care ar urma sa fie gandite si definitivate pana saptamana viitoare. Si tot pana atunci guvernul ar trebui sa stabileasca zonele in care trebuie facute disponibilizarile, adica acolo unde exista excedent de personal, si criteriile pe care se vor face disponibilizarile, astfel incat sa nu functioneze criteriul politic. Cert este ca pana la sfarsitul anului disponiblizarile ar trebui sa ajunga tot la 25%.

Toate sunt perfect corecte. Doar ca discursul ar fi fost potrivit prin 2004, cand Traian Basescu candida pentru prima oara la presedintie, sau chiar in primii patru ani ai primului mandat, dupa ce a intrat in Opozitie fata de Guvern.

Dar de un an si jumatate, Traian Basescu are in fruntea guvernului cel mai fidel premier pe care il putea concepe, premier care este si presedintele principalului partid de guvernamant. Si in tot acest timp, n-am vazut nici macar un plan de restructurare a aparatului bugetar, n-am vazut macar o incercare de a face ordine in sistemul de pensii, de ajutoare sociale si, cel mai grav, timp in care clientela politica a inflorit.

Presedintele se scuza, intr-un fel, spunand ca pana acum ca nu a studiat cifrele si doar dupa ce a aflat ca tinta deficitului a fost depasita s-a aplecat asupra lor. Dar cifrele ii erau foarte bine cunoscute pe vremea guvernului Tariceanu si le punea pe tapet de cate ori avea ocazia. Si apoi, cum de nu l-au preocupat aceste cifre, stiind ca guvernul se imprumuta luna de luna din banci pentru a plati aparatul bugetar expandat, pensiile partial nemeritate si ajutoarele sociale aberante?

Cum de nu l-au preocupat cifrele atunci cand guvernul a contractat imprumutul cu FMI? Cum de n-a observat presedintele pana acum, cand suntem cu un picior in groapa, ca guvernul nu are niciun fel de program de stimulare a economiei? Si daca pana acum n-a existat un astfel de plan, se asteapta cu adevarat ca acest plan sa apara miraculos pana miercuri? Sa fim seriosi!

"Gvernul trebuia sa adopte masuri de reducere a cheltuielilor si limitare a deficitului bugetar inca de la 1 ianuarie 2009, lipsa acestora fiind motivul pentru care Executivul a fost fortat, in prezent, sa decida taierea cu 25% a salariilor. Au trecut un an si cinci luni in care nu s-a facut nimic", spune consilierul guvernatorului BNR, fost premier desemnat, Lucian Croitoru. Este o bucata de diagnostic eludata de presedinte.

Iar cand a fost intrebat direct de clientela politica a PD-L, de catre Catalin Tolontan, cu exemplificare prin cazul scandalos al patinoarului de la Brasov, Traian Basescu a scaldat-o, mimand niznaiul. Adica stia Traian Basescu de lautarul numit in fruntea unei Case de Sanatate si nu stia de imensul scandal de la Brasov, despre care a scris intreaga presa? Ma indoiesc sincer.

Daca Traian Basescu doreste cu adevarat, lucru de care nu ma indoiesc, iesirea din situatia actuala, are o singura cale: sa-si regaseasca intansigenta de opozitie si sa manifeste fata de actulul guvern toleranta zero la derapaje economice si clientelare pe care a manifestat-o fata de guvernul Tariceanu. Are de ales, aproape in ceasul al 13-lea, intre a fi parintele prea indulgent al rasfatatului PD-L sau parintele responsabil al Romaniei.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Traian Basescu Opozitie Guvern, #Basescu masuri anticriza Guvern, #clientela politica Guvern coruptie , #presedinte