Traian Basescu: Pe fondul atmosferei care s-a creat, Augustin Lazar ar trebui sa demisioneze

Duminica, 14 Aprilie 2019, ora 22:05
11785 citiri
Traian Basescu: Pe fondul atmosferei care s-a creat, Augustin Lazar ar trebui sa demisioneze
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu considera ca pe fondul atmosferei care s-a creat, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, trebuie sa demisioneze, iar daca nu va face acest gest, atunci presedintele Klaus Iohannis trebuie sa il elibereze din functie.

Traian Basescu a declarat duminica seara, la Romania TV, ca nu are rost ca Augustin Lazar sa continue o batalie pe care o pierde, deoarece procurorul general nu a contestat ca a fost implicat in analiza liberarilor conditionate la detinuti politici in perioada comunista.

"Pe atmosfera care s-a creat, domnul procuror general ar trebui sa demisioneze singur. Nu are rost sa continue o batalie pe care o pierde, pentru ca nici dansul nu a contestat ca a fost implicat in analiza liberarilor conditionate la detinuti politici. Nu are rost sa mai stea, daca nu, ar fi responsabilitatea presedintelui ca, asigurand continuitatea condamnarii comunismului, pe care a facut-o un alt presedinte inaintea domniei sale, sa il elibereze din functie. Este o formalitate, este simbolic pentru ca dansul mai are cateva zile de mandat, dar ar trebui facuta", a sustinut Traian Basescu.

El a precizat ca desi nu exista documente oficiale ale unei institutii care sa confirme acuzele aduse procurorului general, considera ca dezbaterea publica este suficienta, fiind alimentata cu suficiente documente.

"Daca nu demisioneaza, presedintele ar trebui sa il elibereze din functie, nu pentru ca exista, in momentul de fata nu exista documente oficiale a unei institutii care sa confirme lucrul acesta, dar dezbaterea publica este suficienta si a fost alimentata cu suficiente documente", a mai spus Basescu.

Cercetator in CNSAS: Afirmatia ca Augustin Lazar a fost "un tortionar" este falsa

Afirmatia ca Augustin Lazar a fost un "tortionar" in perioada comunista este falsa, subliniaza Madalin Hodor, cercetator in cadrul Directiei de Investigatii a CNSAS, contrazicand cu documente toata campania dusa de PSD si Antena3 impotriva procurorului general cu scopul de a-i reduce sansele la un nou mandat.

Campania a fost declansata de media apropiata PSD, in conditiile in care Augustin Lazar si-a depus candidatura pentru al doilea mandat de procuror general, iar procedura se afla in desfasurare.

Reamintim ca Augustin Lazar a trecut cu bine de etapa preliminara a depunerii dosarului, dar Antena3 l-a acuzat ca ar fi fost "tortionar" in perioada comunista, pentru ca a facut parte dintr-o comisie care decidea eliberarea unor detinuti si a respins o astfel de cerere primita din partea unui detinut politic. Cazul Iulius Filip, pus in discutie de Antena3, a fost consemnat in 1986, adica in urma cu 33 de ani.

Madalin Hodor, cercetator la CNSAS, explica intr-o postare pe Facebook ca acel Lazar pe care Iulius Filip il numeste "tortionar" intr-un material video difuzat de Antena3 este lt. col. Gheorghe Lazar, nu Augustin Lazar, lucru confirmat si de "decizia definitiva de politie politica a lt. col. Lazar Gheorghe, seful biroului CI al Penitenciarului Aiud, publicata in Monitorul Oficial".

"Domnul Iulius Filip a primit in 2015 numele lui si al altor ofiteri de Securitate care l-au urmarit si torturat in urma cererii depuse la CNSAS. Despre acest Lazar si nu despre Augustin Lazar vorbea domnul Filip. Afirmatia ca Augustin Lazar a fost 'un tortionar' este falsa.

Domnia sa a condus comisia de eliberari si nu avea cum sa actioneze direct ca 'tortionar' asupra lui Iulius Filip. Cel care a facut-o era lt. col. Lazar Gheorghe", a mai scris Madalin Hodor pe Facebook.

Cunoscut pentru dezvaluirile sale, acesta subliniaza ca este binevenita o discutie despre colaborarea procurorilor cu Securitatea si regimul comunist, dar ea "nu poate fi facuta in contextul unor campanii mediatice care amesteca minciuna si manipularea in scopuri strict politice cu adevarul si cu problema delicata a mostenirii comuniste".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Basescu demisie Augustin Lazar , #PMP